Zastupnici zadužili Bandića da im podnese izvješće o žičari

Vijesti 02. stu 202019:41 > 19:44
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom su glasova u ponedjeljak prihvatili oporbeni prijedlog zaključka kojim se zadužuje gradonačelnik Milan Bandić da na idućoj sjednici podnese izvješće o realizaciji projekta sljemenske žičare.

Taj prijedlog zaključka podnio je Klub nezavisnih zastupnika. Izgradnja žičare započela je lani u siječnju, a ZET je preuzeo obvezu financiranja kompletne investicije u iznosu od 537 milijuna kuna.

S obzirom da je u svim fazama bilo teškoća, ali i poskupljenja planiranih radova, te je ukupna vrijednost projekta nepoznata javnosti, Klub, među ostalim, traži detaljnu analizu i ocjenu dosadašnje realizacije projekta po fazama, ukupnu vrijednost projekta s popisom svih dodatno ugovorenih radova (aneksa) sa svim financijskim podacima.

Pročitajte još

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom su glasova prihvatili prijedlog zaključak zastupnika Marka Torjanca o pripremi dokumentacije i podnošenju prijedloga zaključka o podizanju spomenika stožernom generalu Petru Stipetiću.

U prijedlogu zaključka se od zagrebačkog gradonačelnika traži da najkasnije u roku od 90 dana provede potrebne radnje, pripremi i podnese Povjerenstvu za ploče za označavanje imena ulica i trgova, spomenike, spomen-ploče, sakralna obilježja i umjetničke instalacije dokumentaciju na temelju koje bi ono donijelo potrebne odluke o postavljanju spomenika generalu Stipetiću.

Potpredsjednica Skupštine Ana Stavljenić Rukavina istaknula je da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić smatra da nema potrebe donositi spomenuti zaključak jer je posao koji se u zaključku od njega traži – već odradio i sve je u postupku te odbori rade svoj posao.

#related-news_0

“Inzistiranje da prihvatimo zaključak da je gradonačelnik dužan učiniti nešto što je već u toku i već učinjeno pitanje je koje je vezano uz političke stavove nego uz suštinu same točke”, smatra Stavljenić-Rukavina.

Navela je da je pronađena odgovarajuća javna površina koja je dostojna tome da se tamo pripremi spomen obilježje Stipetiću, a istovremeno da se park imenuje njegovim imenom. “U pripremi je i idejno rješenje”, rekla je Stavljenić Rukavina.

Park na Trnju u spomen na stožernog generala Petra Stipetića

Zastupnici su jednoglasno podržali da se park na Trnju, smješten s južne strane Ulice grada Vukovara između Korčulanske i Lopudske ulice, imenuje u spomen na stožernog generala Petra Stipetića.

Na sjednici je jednoglasno prihvaćen prijedlog da se Branko Marić, dosadašnji ravnatelj Centra za kulturu Novi Zagreb, ponovno imenuje na to funkciju.

#related-news_0

Zastupnici su na sjednici odbacili niz oporbenih prijedloga. Nije prihvaćen prijedlog Kluba nezavisnih zastupnika kojim bi se zadužio gradonačelnik da podnese izvješća o provedbi Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba za razdoblje 2018. – 2023.

Nije prošao niti prijedlog Kluba gradskih zastupnika SDP-a kojim bi se zadužio Bandić da dostavi zastupnicima izvješće o planiranim izvorima financiranja za obnovu Zagreba nakon potresa 22. ožujka.

Među njima i onaj zastupnika Torjanca o obveznom podnošenju uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak kao uvjetu za izbor i/ili imenovanje članova nadzornih odbora i uprava i drugih kolegijalnih tijela trgovačkih društava u kojima Grad Zagreb ima udio, te ravnatelja ustanova kojih je osnivač ili suosnivač Grad i ustanova nad kojima je Zagreb preuzeo obavljanje osnivačkih prava.

Zastupnici su danas raspravili do kraja opsežan dnevni red trodnevne online sjednice. Takvom načinu održavanja sjednice protivila se oporba jer je smatrala da će mnoge stvari na taj način proći ‘ispod radara’, a sudjelovali su na njoj iz dvorana Stare gradske vijećnice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.