Stožer: Policija sigurno neće ići po stanovima i brojati koliko je ljudi

Vijesti 09. stu 202007:18 > 12:00
Jurica Galoic/PIXSELL (ilustracija)

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1529 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14942. Preminulo je 38 pacijenata.

Na bolničkom liječenju je 1451 osoba od čeka su 142 na respiratoru.

Danas je održana press konferencija Nacionalnog stožera.

Krunoslav Capak je izvijestio da je broj ukupno oboljelih u svijetu prešao 50 milijuna. “Bitno je da imamo 14-dnevno incidenciju na sto tisuća stanovnika 750,4 što je visok broj po čemu smo na 22. mjestu od 27 europskih zemalja. Što se tiče brojki posljednjih dana, imali smo veliku promjenu novooboljelih, u tjedan dana brojke su rasle za sto posto, a sad se smanjilo na 42% porast što daje nadu da porast stagnira i da će se situacija popraviti”, rekao je i dodao:

“U čitavoj Europi situacija je slična. Nadamo se da će broja prestati rasti. Međutim, to nas ne treba ohrabriti da se ne pridržavamo mjera. Striktno pridržavanje mjera je ključno.”

N1

Naglasio je da je u Istri situacija dobra, no da “gori sjever zemlje”: “Varaždinska i Međimurska županija u ovom trenutku imaju 14-dnevnu incidenciju 1.300 što su ogromne brojke. Porast im kasni u odnosu na druge županije i nadamo se da će uskoro obuzdati rast. Evidentirano je smanjenje broja u Zagrebu, jasna je silazna putanja, nadamo se da će se nastaviti.”

Božinović o javnom okupljanju

Na pitanje o obaveznim maskama na javnim okupljanjima ministar Davor Božinović rekao je: “Maske na javnim mjestima su obvezne gdje se ne može držati razmak od metar i pol. Pretpostavljam da je vaše pitanje usmjereno na sankcioniranje onih koji ih ne nose. Sve više građana se odgovorno ponaša. Što se tiče događaja od vikenda, sastavljeno je izvješće inspektora civilne zaštite. Kad govorimo o mjerama, u nekim zemljama je policijski sat, lockdown totalni i vidite što se događa. Problem striktnih mjera je što u ovom trenutku nitko ne može reći koliko će trajati. Uz epidemiološke razloge moramo voditi računa o ekonomiji, raspoloženju u društvu, o mentalnoj slici nacije. Ako nema druge, postoje sankcije i one će se primjenjivati. Tamo gdje vidimo da neki šalju poruke poput onih jučer koji dožive osudu najvećeg dijela građana, mislim da je to najveća kazna i mjera. Dobro je da se čuju da normalan svijet vidi s čime smo sve okruženi.”

N1

Brzi antigenski testovi

“Većina europskih zemalja koristi brze testove koji nisu toliko pouzdani, ali su gotovi za 15 minuta. Oni zasad funkcioniraju na dva mjesta, na HZJZ-u i Infektivnoj klinici u Zagrebu. Zasad se primjenjuju samo na simptomatskim pacijentima jer su manje osjetljivi, ali svi negativni sad idu na PCR da ne dođe do greške kod otkrivanja novozaraženih”, rekao je Capak o testovima.

Smatra da se ne daje lažna slika o broju novozaraženih.

Obrazovanje

Božinović je rekao da se mjere u obrazovanju promatraju i u drugim zemljama i nove se odluke mogu donijeti u roku od 24 sata.

Ministar Radovan Fuchs o situaciji je rekao: “Pripremamo sustav na vrijeme, u komunikaciji smo sa svim institucijama. Po zadnjim podacima sa sveučilišta stanje je relativno dobro, ali u slučaju zahtjeva da se zatraži kompletan prelazak na online nastavu, sva sveučilišta i fakulteti su spremni. Već se djelomično primjenjuje hibridan pristup.”

VEZANE VIJESTI

Naveo je za primjer Rijeku i Pulu koji su već djelomice prešli na online nastavu zbog zaraženih djelatnika ili studenata. Sveučilište u Zagrebu ima 235 pozitivnih studenata i 90 zaposlenih zaraženih. Split ima 30 pozitivnih studenata.

Rekao je da prelazak na online nastavu kod nekih fakulteta može predstavljati problem u smislu sadržaja i predavanja, no tehnički je sve spremno.

“Treba procijeniti hoće li generalno proglašavanje online nastave polučiti učinke, a to je smanjenje pritiska na zdravstveni sustav. Zasad situacije na sveučilištima nisu dramatične, ali ako se prelazak na online pokaže učinkovitim, možemo to preporučiti sveučilištima. Što se tiče škola, situacija je stabilnija nego u visokom školstvu. Od 1. studenog uočavamo pad broja pozitivne djece koji je 28. 10. iznosio 1440, a danas 1119.”

Privatna druženja najveći izbor zaraze

“Horizontalne mjere mogu se postrožiti na županijskim razinama. Varaždinska i Međimurska sad imaju strože mjere”, dodao je Božinović i rekao: “Tamo je sad smanjen broj osoba za javna i privatna okupljanja. Skrenuo bih pozornost na privatna okupljanja. Policija sigurno neće ići po stanovima i brojati koliko je ljudi, ali važno je znati da su sad privatna druženja najveći izvor zaraze i zato pozivamo sve ljude da ograniče kontakte pogotovo pred Martinje.”

Dostupnost lijekova

Ministar Vili Beroš odgovarao je na pitanja o dostupnosti lijekova. “Koronakriza je naglasila puno lošeg u zdravstvenom sustavu. Bit će uplaćeno oko 11. 11. preko milijarde i 800 milijuna kuna za veledrogerije. Svakodnevno HZZO komunicira s bolnicama, detektira problem i hitno postupa plaćajući lijekove. Ovo dugoročno nije održivo, moramo naći optimalan omjer novaca i kvalitete zdravstvene zaštite.”

N1

Dosad nismo mjerili ishode liječenja, a to je isto nužno, dodao je. Svi koraci su kod premijera i razmatra se o njihovoj implementaciji, naglasio je Beroš.

Projekcije do kraja studenog

Capak je odgovarajući na pitanje o projekcijama umrlih rekao: “Naši kapaciteti testiranja nisu još došli do plafona. Sad imamo veliku brojku umrlih posljedica je onoga što se događalo prije dva tjedna, velik porast u tjedan dana. Treba proći neko vrijeme da se u drugom tjednu bolesti stvar pogorša, nakon toga pacijent ide na respirator. Radi se o novooboljelima pa raste i broj teških slučajeva i broj umrlih.”

Teško je prognozirati, napomenuo je. U slučaju stagnacije broja novozaraženih, i broj umrlih će padati, istaknuo je Capak.

KB Dubrava

“Posljednja događanja ukazuju da je smjena bila nužna, nadam se dobrim rezultatima. Lukšić je preuzeo vođenje bolnice, čujemo se na dnevnoj bazi. Najoštrije osuđujem nehuman čin isključivanja struje, ali to je nehumana i nepromišljena gesta kojoj treba stati na kraj. Nema mjesta za pojedine interese, moramo raditi zajedno. Aktivirali smo ranije planove da sve zagrebačke bolnice funkcioniraju jedinstveno dijeleći kadrove i opremu. To je jedini način da zajedno nađemo odgovor na ovu ugrozu. Potrebno je voditi brigu o ne-covid bolesnicima i zato mislimo da je ovaj plan optimalan”, rekao je Beroš.

PU Zagrebačka provodi opsežne izvide u KB Dubrava, istražit će se svaki mogući trag, dodao je Božinović.

Epidemiološki plan za Kolonu sjećanja

Prof. Capak je odgovarajući na ovo pitanje rekao da se obilježavanje održava: “Sutra je opet sjednica, nadam se da ćemo se dogovoriti. Svi elementi u Vukovaru će se održati, ali s minimalističkim pristupom.”

Izjave o lockdownu

“Upozorili su me da je izvjesni g. Fižulić za kojeg nisam znao tko je, izjavio da ću ući u povijest kao osoba koja je rekla da lockdown nema efetka. To nisam rekao, nego sam rekao da po meni policijski sat nema efekta nego da može biti i štetan. Što se tiče lockdowna nadam se da ću ući u povijest kao osoba koja je sa Stožerom uvela lockdown u proljeće i riješila time proljetni val. Gotovo svi podaci u Hrvatskoj su javno dostupni, ti su podaci HZJZ-a, iza kojih stoji vojska ljudi”, rekao je Capak.

#related-news_0

“Semafor se nije pokazao najuspješnijim što se tiče provođenja mjera. Jasno mi je da građanima može objasniti pojedine mjera, ali s pozicije donošenja mjera nije pretjerano koristan instrument. Nalazimo najbolje mjere i njih balansiramo u našim uvjetima. Postoje slučajevi zemalja koje su uvele lockdown, a nemaju najbolje rezultate. Svi se pitaju u svom kontekstu koja su najbolja rješenja. Postoje jasni primjeri zemalja koje su donosile mjere u panici, no kad im se sad gleda statistika, vidi se da je to bilo kontraproduktivno. Ne kažem da nikad nećemo pogriješiti, ali ih pomno planiramo”, dodao je Beroš.

Što se tiče povećanog broja umrlih, Beroš je ponovio da se to događa kad se poveća broj novozaraženih pa dva tjedna od toga.

“Teško je kad u realnom vremenu dobijemo zahtjev da u istom danu osiguramo respiratore i ljude. Apeliram na institucije, bolnice, da prate lokalnu razinu i tako znaju što mogu očekivati”, rekao je Beroš.

Zaštitna oprema

Ministar Beroš je rekao da smo proljetos bili u situaciji da je opreme bilo malo, no od tada brinu da te zalihe budu popunjene. “Preko 1300 tona opreme je u skladištu u ovom trenutku. Nemam informacije da zaštitne opreme nedostaje jer su naša skladišta puna”, dodao je.

Prof. Alemka Markotić je to i potvrdila i rekla da je jedini trenutak nedostatka bilo onda kad je u cijeloj Europi bila nestašica, no sad svega ima dovoljno.

Aktualnu situaciju po županijama pratimo na OVOM LINKU.

Presice ponedjeljkom, srijedom i petkom

“Od ponedjeljka u 11 sati Stožer civilne zaštite vratit će se presicama u terminima ponedjeljak, srijeda, petak”, rekao je Plenković nakon nedjeljnog sastanka u vladi.

Podsjetimo, redovite presice Stožera ukinute su krajem svibnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.