U Osječko-baranskoj županiji brojni pozivi zbog covida zagušili rad Hitne

Vijesti 09. stu 202012:42 > 12:45
Izvor: Dubravka Petrić/PIXSELL

U Osječko-baranjskoj županiji 98 je pozitivnih na koronavirus, dvije su preminule, a zbog velikog broja telefonskih poziva bio je urožen rad Hitne službe.

U osječkom KBC-ukom centru za područje Osječko-baranjske županije testirano je 297 uzoraka od kojih je 98 bilo pozitivno na koronavirus, a dvije osobe su preminule. Najviše novooboljelih je s područja Osijeka, njih 41. Iz Županijskog stožera Civilne zaštite upozorili su da je bio ugrožen rad Hitne službe jer se na njihov dežurni telefon u Osijeku u zadnja 24 sata javilo 320 građana, a većina poziva odnosila se na pitanja u vezi s Covidom-19.

VEZANE VIJESTI

“Na taj način ugrožen je normalan rad ove službe jer zbog zagušenosti linija postoji opasnost da vezu ne dobiju građani koji su u drugim izvanrednim situacijama. Molimo građane da za pitanja o Covidu koriste broj 113 koji je aktivan upravo za pitanja u vezi koronavirusa. U tijeku su pripreme za otvaranje još jednog call-centra u Zavodu za javno zdravstvo koji će odgovarati na te upite“, priopćio je Stožer.

Budući da je zbog pozitivnog nalaza dosadašnji načelnik županijskog StožeraPetar Lagator u izolaciji, župan IvanAnušić novim načelnikom imenovao je IvanaHampovčana. Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo od početka epidemije do sada na području županije pozitivan nalaz na koronavirus utvrđen je kod 4.539 osoba, a do sada je izliječeno 3.071.

Na liječenju u KBC-u je 134 pacijenta oboljelih od Covida-19 od kojih je 29 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 28 oboljelih. 

#related-news_0

„U Respiracijskom centru KBC-a preminule su dvije muške osobe iz Osijeka, rođene 1946. i 1956. Uz Covid-19 imali su i druga teška oboljenja. Na području županije trenutno je u samoizolaciji 4.885 kontakata pozitivnih osoba“, priopćio je Stožer.

Policija je provela 15 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i svi su zatečeni na prijavljenoj adresi. Tijekom vikenda službenici Ravnateljstva civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata proveli su 87 nadzora, uglavnom noćnih klubova i ugostiteljskih objekata. Pri tomu su zatekli nekoliko nepravilnosti koje su odmah otklonjene.

„Primjetno je kako je primjena epidemioloških mjera sve kvalitetnija te se smanjuje broj osoba na javnim okupljanjima i u objektima“, naglašavaju iz Stožera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.