Liječe najteže pacijente: Zadnja si osoba s kojom razgovaraju, to te baš pogodi

Vijesti 10. stu 202020:17 > 21:42
N1

Naš reporter Rade Županović proveo je dan s liječnicima na Intenzivnoj u KBC-u Split. Ondje se liječe najteži pacijenti oboljeli od covid infekcije, a jedini kontakt sa vanjskim svijetu su im liječnici, medicinske sestre i pomoćno osoblje.

Uz to što im pružaju medicinsku pomoć, oni su im i obitelj i prijatelji. Čega su najviše željni pacijenti kazao nam je medicinski tehničar Mateo Alfirević: “A najviše su željni svoje obitelji i izlaska vani, živi, a sad ostalo im je manji problem. To je više manje to, svi imaju iste želje. Neki se nisu uspjeli izvući, ispalo je tako kako je ispalo.”

Tek deset posto bolesnika s najtežim simptomima koji završe na respiratoru uspije preživjeti.

Tako Toni Kljaković-Gašpić, anesteziolog, kaže: “Najčešće si zadnja osoba s kojom čovjek razgovara, i onda znaš da je to to. I onda nakon svega toga kad ga uspavaš još moraš i napraviti svoj posao. Taj dio baš ovaj je psihički malo zahtjevan, ali ovaj to ti je posao i moraš ga obaviti.”

VEZANE VIJESTI

Njihova lica, posljednje je što pacijenti na respiratoru vide, ali i prvo što vide oni koje uspješno skinu s respiratora. Kljaković-Gašpić kaže kako za taj trenutak živi, no takvim je trenutaka nažalost malo.

“Najčešće su to tipa neke rečenice patnje, molim vas spasite me, pomozite mi, ne mogu više ovako. Pozdravi mi moje, ženu, dijete, muža, kćer i tako te stvari. To te baš onako pogodi, ubije. I onda ti daš onu svoju dozu i to je to. Znaš kako dalje, znaš što treba raditi, radiš svoj posao, primjenjuješ te metode intenzivnog liječenja, ali u velikom postotku to ne bude dovoljno da čovjek preživi”, dodaje.

Na odjelu splitskog KBC-a koji je posjetio naš reporter liječe se oni najteži pacijenti. Danas ih splitska bolnica broji 115, od kojih 12 na respiratoru.

Mihaela Pfeifer, glavna sestra Respiratorno-intenzivističkog centra kaže ako je to velika brojka. “To vam je znači skoro 70 posto našeg kapaciteta. Iako nam broj oboljelih u našoj županiji pada posljednjih dana, tome svi svjedočimo, nažalost broj hospitaliziranih raste.”

#related-news_0

Razlog je to zbog kojeg se intenzivno priprema plan za pronalazak dodatnog smještaja unutar bolnice. Nedostaje im osoblja i svaki izlazak izvan bolničkih okvira, kažu, stvara im dodatan problem.

“Apeliramo I dalje na javnost da se znači pridržavaju epidemioloških mjera koje su propisane jer samo oni uz nas mogu itekako nekako nam pomoći u ovoj borbi, koja je evo kako ste već I sami rekli, predugo već traje, a zima je tek počela I moramo reć da se bojimo što nam zima nosi”, ističe Pfeifer.

Pogledajte cijelu reportažu našeg reportera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.