Gregurević: U Hrvatskoj imamo 40% osoba koje nisu svjesne da imaju dijabetes

Vijesti 14. stu 202009:54 > 10:30
N1

Mladen Gregurević, internist i dijabetolog iz Klinike Vuk Vrhovac, gostovao je u Novom danu povodom Svjetskog dana dijabetesa gdje je govorio kakvo je stanje u Hrvatskoj kada je riječ o dijabetesu. Komentirao je i stanje u zdravstvenom sustavu te dostupnost zdravstvenih usluga za dijabetičare u vrijeme koronakrize.

“U Hrvatskoj je prošle godine bilo dijagnosticirano oko 315 000 osoba sa šećernom bolešću. Ono što predstavlja još veći problem su projekcije da je samo 60 posto oboljelih dijagnosticirano, a da imamo 40 posto osoba koje nisu svjesne da imaju šećernu bolesti. Dakle, ukupno se radi oko pola milijuna ljudi, što kada usporedimo s ukupnom našom populacijom je ogroman problem”, kazao je Gregurević.

Kazao je da ako osoba ne zna da ima dijabetes, onda ne može ni dobiti odgovarajuću zdravstvenu skrb. Kada je riječ o dijabetesu tipa 2, kod brojnih se pacijenata dijagnoza uspostavlja tek pet godina nakon bolest pojavi, dodao je Gregurević.

VEZANE VIJESTI

“Kada govorimo o tim bolesnicima, one se javljaju s gotovo razvijenim komplikacijama same šećerne bolesti, što je velik problem i u tretmanu”, istaknuo je.

Gregurević je komentirao i koliko je zdravstvena skrb dostupna kroničnim bolesnicima u vrijeme epidemije koronavirusa.

“Što se tiče Klinike Vuk Vrhovac u Zagrebu, u ovim danima više-manje normalno radi, svakodnevno primam pacijente. Uistinu se trudimo ustupiti odgovarajuću zdravstvenu skrb svim kroničnim bolesnicima. Radimo na tome svaki dan, Klinika prima pacijente uz mjere opreze kako ne bi ugrozili niti osoblje, a niti druge bolesnike. Prilagođavamo se uvjetima, vjerujem da smo relativno vrlo blizu kraju ovog svega i da će se skrb o bolesnicima nastaviti na razini kakva ona treba biti”, istaknuo je.

Naveo je i koji su mogući razlozi obolijevanja od šećerne bolesti.

“Suvremeni stil života koji podrazumijeva nedovoljno kretanja, previše sjedenja uz kompjuter ili televiziju, stres doveli su do toga da šećerna bolest raste gotovo rapidno iz godine u godinu. Prekomjerni unos nepotrebnih i nezdravih ugljikohidrata i masti, prekomjerna težina su faktori rizika za pojavu šećerne bolesti. Šećerna bolest tipa 2 je bolest suvremenog načina života”, poručio je Gregurević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.