Popunjavaju se kapaciteti osječkoga KBC-a, priprema se dvorana "Gradski vrt"

Vijesti 17. stu 202014:12 > 14:16
Dubravka Petric/PIXSELL

Kapaciteti osječkoga KBC-a i našičke bolnice za smještaj oboljelih od covida-19 postupno se popunjavaju te se polako, bude li to potrebno, priprema sportska dvorana "Gradski vrt" za smještaj novooboljelih pacijenata, najavio je u utorak osječko-baranjski Stožer civilne zaštite.

Ravnatelj osječkoga KBC-a Željko Zubčić izjavio je novinarima kako su u bolnici za covid pacijente osigurali oko 200 kreveta i da je, s trenutačnim funkcioniranjem KBC-a, to maksimalni kapacitet koji se može izdvojiti a da pritom drugi oblici zdravstvene zaštite ne budu ozbiljno narušeni.

S obzirom na to da je u KBC-u trenutačno 168 pacijenata s koronavirusom, od kojih 34 na respiratoru, i da je u protekla 24 sata u županiji potvrđeno rekordnih 237 slučajeva zaraze, Zubčić smatra kako “brojke zabrinjavaju i nisu optimistične”.

Podsjetio je kako se dio pacijenata prebacuje u Opću županijsku bolnicu u Našicama, i to pet na dan, te je dodao kako bi ondje, s današnjim danom, moglo biti oko 40 pacijenata pozitivnih na koronavirus.

VEZANE VIJESTI

Našice imaju određene kapacitete kao i osječki KBC, i kada se to popuni, ostaje nam zadnja linija obrane, a to je osječka sportska dvorana ‘Gradski vrt’. Polako pripremamo dvoranu, dobar dio opreme već imamo u skladištu u Bizovcu, a Civilna zaštita nabavlja opremu koja nam nedostaje, rekao je Zubčić i dodao kako će, ako svi kapaciteti budu popunjeni, osječki KBC preuzeti brigu za pacijente koji budu smješteni u “Gradski vrt”.

Pozvao je građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera jer Osječko-baranjska županija ima mnogo novozaraženih, a kapaciteti osječkoga KBC-a nisu neograničeni s obzirom na to da toj bolnici gravitiraju pacijenti i iz drugih slavonskih županija.

Izvijestio je kako su, s današnjim danom, u osječkome KBC-u zbog zaraze ili samoizolacije izvan sustava 22 liječnika i 62 medicinske sestre.

Mi smo veliki sustav s 3100 djelatnika, imamo 1300 sestara i 580 liječnika, ali daljnje ispadanje iz sustava naših medicinskih djelatnika ozbiljno će narušiti sustav, upozorio je Zubčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.