Vugrin: U Varaždinskoj županiji svaki drugi testirani je pozitivan

Vijesti 19. stu 202020:53 > 20:57
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, izjavio je da je 1600 novooboljelih u toj županiji u samo tjedan dana. Dodaje da se povećava udio pozitivnih na koronavirus te da je sada svaka druga osoba pozitivna.

“Na 100.000 stanovnika incidencija je 940. Mi smo već drugi dan time na samom vrhu od svih regija u Europi. Dostigli smo limite testiranja. Povećava se udio pozitivnih na koronavirus”, kazao je Vugrin u središnjem Dnevniku HTV-a.

VEZANE VIJESTI

Napominje da je oko 180 osoba s težom kliničkom slikom te da im se broj kontinuirano povećava. Na respiratoru je 14 osoba, a i broj smrtnih slučajeva se povećao.

“Od 1. ožujka do 1. studenog imali smo tri osobe koje su preminule, a da su bile pozitivne na koronavirus. U posljednja tri tjedna su čak 44 smrtna slučaja”, upozorio je.

Kaže da treba strože mjere

Na pitanje koje mjere se trebaju poduzeti da se situacija vrati pod kontrolu, Vugrin ističe da postojeće epidemiološke mjere nisu djelotvorne te da su kriva mišljenja kako snažnije mjere ne pokazuju rezultate.

“Vidjeli smo u različitim državama da su se rastuće krivulje spustile. Belgija je za 70% okrenula svoju krivulju prema dolje. Češka i Francuska su prepolovile svoj rast. Švicarska, Slovenija i Španjolska za 30% smanjile su svoj rast. Samo Hrvatska kontinuirano raste. Mi smo i na početku mjeseca predložili dodatne mjere, ali nažalost nisu bile prihvaćene”, kazao je.

#related-news_0

Smatra da nije dobro da se u javnost šalju različite poruke jer to zbunjuje ljude.

“To odaje dojam nesigurnosti. Onda se u javnosti pojave ljudi koji zastupaju liberalnije mjere. A te osobe nemaju nikakvu odgovornost prema zdravstvenom sustavu. Županijski stožer taj luksuz nema. Tu su ravnatelji zdravstvenih ustanova, ravnatelji bolnica, epidemiolozi i liječnici i oni moraju brinuti za taj zdravstveni sustav”, izjavio je Vugrin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.