Plenković: Od danas imamo 24 sata na dan SOS liniju za žrtve nasilja

Vijesti 25. stu 202013:03 > 13:55
N1

Danas je održan sastanak u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Nakon tog sastanka, premijer je dao izjavu medijima.

“Današnji sastanak iskoristili smo za neprihvatljivost nasilja nad ženama, osudili smo taj fenomen i rekapitulirali sve što smo napravili na tu temu, od pooštravanja zakonskih propisa do bolje koordinacije institucija”, rekao je Andrej Plenković nakon sastanka.

“Od danas imamo 24 sata na dan SOS liniju za žrtve nasilja gdje se pruža stručna pomoć”, dodao je i rekao: “Potpisana su dva ugovora za sigurne kuće, a u procesu je još takvih ugovora čime ćemo zaokružiti postojanje sigurnih kuća u svim županijama. Primijetili smo da je manje prekršajnih prijava, a više kaznenih prijava za nasilje nad ženama od novog zakona. Postigli smo željeni efekt.”

VEZANE VIJESTI

Ovo je važna inicijativa za suzbijanje nasilja nad ženama, rekla je članica Nascionalnog tima za suzbijanje nasilja nad ženama i dodala: “Događaju se pozitivne promjene u društvu, ali potrebno ih je još kako bsmo ispoštovali Istanbulsku agenciju, osigurali dovoljan broj institucija za žrtve nasilja. S dobrom voljom možemo dalje unaprijediti i dovesti do promjena na suzbijanju nasilja nad ženama.”

Ispred inicijative Spasi me govorila je Jelena Veljača. “Sretna sam što smo spomenuli još neke konkretne pomake, a koji su bili dio naših zahtjeva na prosvjedu 2019. To je potencijalno otvaranje Obiteljskog suda što bi bilo ključno za razumijevanje i procesuiranje obiteljskog nasilja. O tome Spasi me razgovara s resornim ministrom Aladrovićem, to je velik pomak unaprijed”, rekla je.

Premijer Plenković danas nije odgovarao na pitanja novinara.

Ministar Josip Aladrović kazao je da se žele stvoriti preduvjeti u kojima nasilje neće biti tolerirano. “Postoji nulta tolerancija na nasilje. Dali smo sredstva za dva sklonišra, tri milijuna kuna udrugama koje se bave psihološkom pomoći i osposobili smo SOS telefon kao peta zemlja u Europi, nacionalni pozivni centar koji treba prevenirati i savjetovati žrtve nasilja. Tijekom pandemije raste broj žrtava nasilja iz raznih razloga, ali želimo stvoriti preduvjete gdje nasilje neće biti tolerirano”, rekao je Aladrović.

O mjerama

O zaštiti radnih mjesta zbog novih mjera rekao je: “Nalazimo se u kompliciranoj epidemiološkoj situaciji. Brojke nemaju trend opadanja niti zadržavanja, već imamo porast brojki. To dovodi do toga da moramo ići na suzbijanja i smanjenja javnih okupljanja, a to vuče utjecaj na ekonomiju. Pokazali smo da se kompenzacijskim mjerama znamo nositi s pandemijom, svjesni smo da postoji neizvjesnost, ali Vlada će biti konzistentna, pomoći će svim subjektima koji se nađu u nepovoljnoj situaciji, a predstavit ćemo ekonomske mjere.”

#related-news_0

Naglasio je da će sjesti s udrugama, ugostiteljima i drugima te razgovarati o adekvatnim ekonomskim mjerama. “Svaka epidemiološka mjera imat će ekonomsku protumjeru, tako postupamo od prvog dana epidemije i nastavit ćemo tako”, rekao je Aladrović.

Ministar Ivan Malenica govorio je o radu od kuće: “Uputa već postoji za javnu upravu, do kraja tjedna ćemo je nadopuniti. Cilj toga je smanjenje širenja zaraze u javnoj upravi, a da se osigura redovan rad tijela državne uprave. Dobit će mogućnost da se organizira posao kako smatraju da je nužno, a da se vodi računa o zaštiti zdravlja. Ako se odluče za rad od kuće, dužni su osigurati određene uvjete. To ne znači da se osigura propisna ifnormatička oprema, može koristiti i svoju ili druge metode rada od kuće.”

Odgovarajući na pitanje o borbi protiv nasilja u obitelji rekao je: “Unazad nekoliko godina izmijenili smo i postrožili Kazneni zakon iz domene nasilja u obitelji. Došlo je do smanjenja prekršaja, ali povećanja kaznenih djela jer određena radnja više nije u domeni prekršajnog suda. Sukladno analizama pripremit ćemo nove zakonodavne izmjene, a intenzivno razmišljamo o specijaliziranim sudovima, zaduženim za posebne vrste kaznenih djela. Broj kaznenih prijava povećao se za 25-30 posto.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.