17 osnovnih škola Zagrebačke županije sadi Gupčevu lipu

Vijesti 27. stu 202012:09 > 12:11
Pixabay

U 17 škola čiji je osnivač Zagrebačka županija, a koje su se odlučile imati eko vrtove, ovih se dana sade klonovi sadnice Gupčeve lipe kao dio projekta uređenja školskih eko vrtova.

Projekt „Uvođenje i razvoj ekološke proizvodnje ljekovitog i začinskog bilja“ provodit će se u eko vrtovima u 17 osnovnih škola kojima je osnivač Županija, ogledni primjer vrta zasađen je u OŠ Rugvica.

Za svaku školu uključenu u projekt Županija je osigurala pet tisuća kuna za nabavu alata i opreme ili izradu idejnog projekta krajobraznog uređenja. Škole će dobiti i digitalni priručnik kao metodičko-didaktički materijal koji će pomoći nastavnicima i učenicima u uspostavi eko vrtova, uzgoju, doradi i preradi bilja.

Gupčeva lipa stablo je starije od 400 godina čije sadnice vegetativnim putem uzgajaju stručnjaci iz Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom.

„Svaka jedinka predstavlja jedinstvenu poveznicu sa stablom Gupčeve lipe, živućim svjedokom poznate Seljačke bune. Institut već deset godina proizvodi klon sadnice, a svako stablo ima svoju svjedodžbu o podrijetlu“, rekao je Ivica Čehulić, voditelj odjele rasadničke proizvodnje, objavila je u petak Zagrebačka županija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.