U Istri 80 novozaraženih, dvije osobe umrle, a 82 izliječene

Vijesti 28. stu 202009:59 > 10:03
REUTERS/Kacper Pempel

U Istri je u posljednja 24 sata novi koronavirus potvrđen kod 80 ljudi, a od covida-19 umrlo je u pulskoj bolnici dvoje ljudi, u dobi od 86 i 85 godina s pridruženim značajnim kroničnim bolestima, izvijestio je u subotu istarski Stožer civilne zaštite, koji ističe da su 82 osobe izliječene.

U tom je vremenu u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano 407 uzoraka briseva na taj virus. Za 71 osobu radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se kod tri osobe epidemiološki radi o uvezenim slučajevima s područja Zagreba, Bosne i Hercegovine te Italije – naveo je Stožer civilne zaštite u priopćenju za javnost i dodao kako se u epidemiološkoj obradi nalazi šest osoba.

VEZANE VIJESTI

U međuvremenu od petka su izliječene 82 osobe dok je u Istri trenutno 615 aktivnih slučajeva od kojih je 40 osoba hospitalizirano u pulskoj Općoj bolnici dok su četiri osobe na respiratoru u riječkome KBC-u. U mjerama samoizolacije nalazi se 1129 osoba.

Kozlevac poziva na odgovornost i disciplinu

“Situacija u Istri se kontrolira i točno znamo koje mjere nam trebaju, a koje ne trebaju. Brojke kod nas možda nisu tako velike, ali situacija je svejedno vrlo ozbiljna. Pacijenti koji su u bolnici zbog korone imaju vrlo ozbiljne simptome, iako ima i onih koji nemaju nikakve simptome, a zaraženi su. Prema tome, molio bih da svi sami vodimo računa o sebi i drugima i pridržavamo se propisanih mjera” – poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije DinoKozlevac.

#related-news_0

Pozvao je građane da budu odgovorni i disciplinirani pogotovo ako moraju biti u samoizolaciji.

Naime, upozorio je, te se mjere, nažalost, krše i u Istri, a na koncu kad stigne pozitivan nalaz, prekršitelj je već zarazio nekoliko osoba oko sebe.

“Samo potpunom samoizolacijom zaraženih na barem deset dana spriječit će se širenje virusa” – istaknuo je Kozlevac.

Tijek događaja pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.