Virusni imunolog o stanju u Hrvatskoj: Ono najgore je tek pred nama

Vijesti 29. stu 202020:21 > 22:40
Ilustracija

Profesor Luka Čičin-Šain, virusni imunolog iz Centra za infektološka istraživanja u Braunschweigu u Njemačkoj, rekao je da se mora složiti s predikcijama Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti da će u Hrvatskoj stanje vezano uz epidemiju koronavirusa biti još gore.

Četiri tisuće novodijagnosticiranih u zemlji veliki je broj u zamlji u kojoj je zdravstveni sustav već prekapacitiran, istaknuo je Čičin-Šain u Dnevniku HTV-a.

VEZANE VIJESTI

“Dnevni broj novozaraženih je sigurno još veći, a 50 umrlih rezultat je inficiranih od prije tri do četiri tjedna. Tada ih je bilo između tisuću i dvije tisuće. U međuvremenu su brojke dodatno porasle – i sve će se brojke još daleko dizati. Ono najgore je još pred nama”, poručio je.

Mjere light lockdowna koji je uveden u Hrvatskoj u idealnom bi slučaju mogao dovesti do toga da brojke više ne rastu, smatra Čičin-Šain koji ne vidi kako bi one mogle padati bez oštrijih mjera. Na Vladi je da odluči, dodao je.

Dodao je kako se još na proljeće vidjelo da strože mjere daju rezultate. To se sada događa i u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji. Oni kontroliraju epidemiju, ali na uštrb gospodarstva, kazao je.

“Ja vjerujem da ćemo početi s cijepljenjem sredinom prosinca, početkom siječnja”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.