Voditelj službe na granici objasnio što je sve potrebno za ulazak u Hrvatsku

Vijesti 01. pro 202009:11 > 09:13
N1

Na graničnom prijelazu Bregana Tomislav Kufner, voditelj službe Granične uprave, pojasnio nam je kako će stupanjem na snagu novih mjera izgledati prelazak granice.

“Trenutno je u EU samo jedan otok u Finskoj u zelenoj zoni. Svi ostali putnici za ulazak u Hrvatsku moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili moraju u samoizolaciji u Hrvatskoj čekati rezultate testa. Nova odluka vrijedi za sve putnike, neovisno o državljanstvu pa tako i za Hrvate koji se trenutno nalaze van zemlje”, rekao je Tomislav Kufner i dodao da postoje iznimke:

“Iznimke su prekogranični radnici, zdravstveni radnici, studenti, stažisti, diplomati, putnici u tranzitu, djelatnici prometnog sektora, ali oni moraju po ulasku biti samo 12 sati u Hrvatskoj ili prilikom izlaska ne smiju boraviti vani više od 12 sati.”

VEZANE VIJESTI

Također, dodao je da postoje neodgodivi osobni razlozi, poput smrtnih slučajeva i liječenja, nešto na što putnici nisu mogli utjecati pa će im se omogućiti ulazak bez testa. Što se tiče državljana trećih zemalja, rekao je:

“Oni koji dolaze iz trećih zemalja, oni mogu samo ako se radi o iznimkama sličnim kao i iz EU. Prekogranični radnici, zdravstveni djelatnici, učenici, pomorci i neodgodivi osobni razlozi, ali u tom slučaju moraju imati PCR test. SAD također spada pod države trećih zemalja.”

Otkrio je da je ljetos više od polovice putnika, koji su dolazili u Hrvatsku, koristilo stranicu Enter Croatia putem koje su najavili svoj dolazak i ispunili podatke.

“U ljetnom razdoblju su je koristili od 40-50% putnika, čak do 60%. Najavljivali su dolazak putem te stranice. Preporuka je svima da to koriste jer skraćuje graničnu proceduru – ako ste se prijavili, epidemiološke podatke ne treba ispisivati na kućici, podaci će se vidjeti skeniranjem putovnice”, pojasnio je.

Kufner kaže da zadnjih mjeseci na granicama nije bilo gužve jer su ostale zemlje u okružju uvele strože mjere i prije nas zahtijevale PCR test. Što se božićnih blagdana tiče, za očekivati je gušći promet.

Na pitanje smatra li hoće li nove mjere smanjiti ulazak u Hrvatsku: “Vjerojatno hoće jer PCR test košta od 500 do 700 kn pa će vjerojatno putnici vagati svrhu dolaska i cijenu testa.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.