Glavna sestra u Areni: Jednog pacijenta smo morali vratiti u bolnicu

Vijesti 04. pro 202012:23 > 12:27
Davorin Visnjic/PIXSELL

Glavna koordinatorica sestrinske službe Stacionara Arena Zagreb, Snježana Krpeta, u N1 Studiju uživo komentirala je situaciju u tom stacionaru.

Trenutačno je situacija u stacionaru Arena Zagreb takva da se zdravstveni radnici brinu za 30 pacijenata, šest će biti otpušteno te imaju najavu da će primiti šest novih pacijenata. “Brojno stanje će nam, ako ne bude nepredviđenih okolnosti, na kraju dana biti 30”, pojasnila je glavna koordinatorica sestrinske službe Stacionara Arena Zagreb, Snježana Krpeta.

VEZANE VIJESTI

Osvrnula se na pacijenta koji je, nažalost, jučer preminuo u Areni Zagreb i koji je imao tumor. “Gospodin je došao iz naše matične kuće KBC-a Sestara milosrdnica. Mjesecima pričamo kako je prenapregnut zdravstveni sustav, morali smo ga smjestiti u naš stacionar Arena jer smo imali dojavu da će brzo biti premješten u palijativnu skrb”, kazala je te dodala kako takve pacijente skrbi u dogovoru sa svim službama Grada Zagreba i kako se zna da će pacijent na palijativnoj skrbi biti smješten u ustanovu u koju pripada.

N1

Krpeta dodaje i kako se nada da će mjere imati učinka. “Mi ne možemo predvidjeti intenzitet zaraze, ali kao zdravstvena ustanova moramo odgovoriti na takve zahtjeve i biti spremni na bilo koji od scenarija, a vrijeme će pokazati jesmo li kao građani uspjeli ili ne”, dodaje.

Postoje neke situacije u medicini na koje ne možemo utjecati

Kazala je i kako izgleda jedan dan u stacionaru Arena Zagreb. “Upravo sad, dok ja ovdje razgovaram s vama, moji liječnici pregledavaju pacijente koji su na 3. katu u stacionaru Arena. U koordinaciji s drugim službama dogovaraju prijem današnjih pacijenata, Također se koordinira se s liječničkom nadslužbom KB-a dubrava i Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević. Glavne sestre koordiniraju i organiziraju prijem i otpust sa sanitetima, hitnom medicinskom službom, pomoći Grada Zagreba, obitelji i slično. Osim tih stvari dosta je turbulentno i ispred stacionara, dolazi ishrana, čisto rublje, voda. Život se u stacionaru Arena odvija kao da ste došli u KBC Sestara milosrdnica. Stacionar funkcionira kao bolnica”, kaže Krpeta.

#related-news_0

Što se pacijenata tiče, njihov oporavak ovisi o puno faktora. “To su bolesnici starije životne dobi, imaju neke druge komorbiditete. Nastojimo im pružiti najbolju moguću skrb i liječenje. Liječnici i medicinske sestre se trude se da pacijenti oporave, ali nažalost postoje neke situacije u medicini na koje ne možemo utjecati”, ističe Krpeta te dodaje kako su imali i slučajeva za su pacijente morali vraćati u bolnicu:

“Da, imali smo prije par dana situaciju da smo morali vraćati pacijenta u bolnicu. Pacijent je došao iz KB-a Dubrava, tijekom noći njegovo respiratorno stanje se pogoršalo. Liječnik je proveo sve postupke koji su bili potrebni da se bolesnik stabilizira i on je vraćen u respiratorni centar u Dubravi”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.