Analiziramo: Što smo dobili ulaskom u Europsku uniju?

Vijesti 30. lip 201517:54 > 19:33
N1

Sutra se obilježava dvije godine otkako je Hrvatska postala 28. članica Europske unije. Provjerili smo što se u tom periodu promijenilo.

Procjene, jer stvarnih brojki nema, kažu da je od ulaska Hrvatske u Europsku uniju otišlo raditi 100 tisuća radnika. No obrnuti trend nije se dogodio. Strah da će ulaskom u Europsku uniju Hrvatsku preplaviti strani radnici nije se pokazala istinitom. 2013. MUP je izdao 1600 radnih dozvola strancima, a danas ih u Hrvatskoj radi 2200.

Biti članica Europske unije isplati se zbog novca iz fondova, kažu vladajući. I tvrde da je iz pretpristupnih fondova ugovoreno 94 posto od milijardu i 200 milijuna eura koje su Hrvatskoj bile na raspolaganju. Oporba se ne slaže. No činjenica je da je do 2020. Hrvatskoj na raspolaganju novih 10 milijardi eura.

Građanima najmlađe članice Unije plaća je u dvije godine prosječno narasla 200 kuna, doduše jer je država mijenjala porezne razrede, pojeftinilo je auto osiguranje, a pale su i cijene u trgovinama jer su ukinute carine za europske zemlje.

Što se još promijenilo provjerila je Katarina Brečić: