Pripremite se na drugi ovogodišnji toplinski val

N1

Pred nama je drugi ovogodišnji toplinski val, temperature će iz rasti za otprilike stupanj na dan. Nećemo probijati dosadašnje rekorde mjerene u srpnju. Bit će to, recimo to tako, već pomalo uobičajene ljetne temperature na koje smo navikli u posljednjih 15-ak godina.

Na moru, naravno, porast temperature neće biti tako izražen kao na kopnu jer tamo more ipak hladi i zrak čini atmosferu ugodnijom. No, uz obalu će noći biti neugodnije jer će se idući tjedan i noću zadržavati iznad 24 stupnja, temperature koja se u biometeorologiji smatra granicom noćne ugode. Vrijeme se još nije odlučilo kamo će nakon idućega utorka, postoji mogućnost osvježenja iduće srijede ili četvrtka, no hoće li se to ostvariti ili će se vrućina nastaviti još ćemo vidjeti.

I oblaka je nad nama sve manje i manje, a zadržavaju se uglavnom samo još na jugu Srbije i Kosovu. Nešto manje oblaka onih visokih i okruglih kao ovcice ima na zapadu regije, no oni će se brzo izdići i danju će biti većinom sunčano. Kako se sunce bude dizalo pojavljivat će se i oblaci slabog do umjerenog dnevnog razvoja, a iz nekih od njih, uglavnom ovih na istoku regije će kratkotrajno i pljusnuti. Navečer će se oblaci izdići i bit će većinom vedro.

Vjetar još slabiji nego jučer, i dalje pretežito sjevernih smjerovai, iako će u Hrvatskoj već mjestimice tijekom dana okrenuti na južni i jugozapadni. U planinskim područjima u početku još ponegdje umjeren sjeveroistočni, uz obalu bura, a danju maestral, pretežito zapadni+oga smjera, a na otvorenom sjeverozapadni vjetar koji će na području srednjeg i južnog Jadrana biti umjereno jak.

Najviša dnevna temperatura još malo viša nego jučer, uglavnom od 26 do 31 stupnja, a samo će se na Kosovu i ponegdje u južnom Pomoravlju zadržavati oko 25. Iduće noći bit će malo toplije nego noćas, većinom oko 15 ili 16 stupnjeva, po kotlinama od 10 do 13, a na moru u Zagori i Hercegovini od 18 do 23.

Od četvrtka ćemo već u većini krajeva imati maksimume oko i preko 30, a sličan se trend nastavlja i idućih dana. I oblaka dnevnog razvoja će biti sve manje i manje, a vjetar će biti sve slabiji. Najtopliji dijelovi regije bit će unutrašnjost Istre, dolina Neretve (metkovićko i mostarsko područje), sisačko područje i veliki dio Vojvodine.