Operativni direktor INA-e o nestanku Ivane D: Održavanje nije razlog ove nesreće

Vijesti 09. pro 202017:20 > 17:26
N1

Olujni vjetar i valovi na sjevernom Jadranu u subotu su oštetili Ininu nenastanjenu plinsku platformu Ivana D, koja je u nevremenu nestala s površine. Tvrtko Perković, operativni direktor INA-e za Istraživanje i proizvodnju nafte i plina, pojasnio je koji su sljedeći koraci u utvrđivanju okolnosti ovog događaja.

“Planirano je da brod s robotskom ronilicom da izađe sutra ako budu dobri vremenski uvjeti. Postoji mogućnost da se to neće dogoditi ni sutra nego tek prekosutra. Sam pregled traje nekoliko sati i to je pregled koji jedini može dati informaciju što se uistinu dogodilo i u kojem je stanju sada objekt. Ona ima videosnimku iz koje možemo proizvesti različite zaključke koji nisu konačni, ali možemo vidjeti koje je stanje i koje sljedeće korake moramo poduzeti”, kazao je Perković.

VEZANE VIJESTI

Istaknuo je da je stanje na platformi Ivana A uredno.

“Na Ivani A i svim ostalim dijelovima naših proizvodnih polja stanje je potpuno uredno.”

Smatra da ljudi nisu zabrinuti jer su svjesni sigurnosti koje imaju na ovim platformama.

“Naravno da postoji jedna nelagoda zbog ovog događaja, ali u dnevnom sam kontaktu s ljudima, oni se osjećaju sigurno.”

O uzrocima nesreće

Perković je komentirao i u kakvom je stanju bila Ivana D te je dodao da razlog nesreće nije održavanje.

“Vrlo je visoka vjerojatnost da održavanje nije razlog ove nesreće zato što naše platforme održavamo prema najvišim svjetskim standardima. U sukladnosti sa svim propisima u Hrvatskoj provodi se niz inspekcijskih nadzora. Na dnevnoj bazi radimo preglede i održavanja, zatim imamo godišnje certificiranje, dvoipolgodišnje preglede i petogodišnje dubinske preglede kada se pregledava kompletna podmorska struktura. Na platformi Ivana D to je izvršeno 2018. godine, relativno nedavno i nije ustanovljena nikakva teškoća. Prema tome, sigurni smo da održavanje nije uzrok ove nesreće”, rekao je.

#related-news_0

Dodao je da ova nesreća vjerojatno nije uzrokovala onečišćenje okoliša.

“Prema našim saznanjima, nije došlo ni do kakvog onečišćenja. Svi sustavi su zatvoreni, bušotina je zatvorena, plinovodi su zatvoreni i nisu uočeni nikakvi mjehurići. Svi naši indikatori govore da nema nikakvog onečišćenja. Ovdje je riječ o plinu, koji je znatno manji zagađivač nego nafta.”

Perković je istaknuo kako još sa sigurnošću ne mogu tvrditi da je Ivana D potonula te da se tek treba utvrditi što se točno dogodilo.

“Ne možemo reći da je potonula, još ni to ne znamo. Možda je puknula, savinula se. Kada utvrdimo stanje, onda ćemo vidjeti. Ono što sigurno moramo učiniti je očistiti podmorje, maknuti postojeću konstrukciju, a što ćemo daje učiniti s bušotinom – to još uvijek ne možemo tvrditi. U svakom slučaju, moramo je dovesti u sigurno stanje u potpunosti. Naravno da se pojavila jedna određena zabrinutost, ali vjerujem da kada utvrdimo uzroke da ćemo vidjeti što je bio uzrok za ovaj potpuno neočekivani i nesvakidašnji slučaj”, zaključio je Perković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.