MUP poziva građane da bez sankcija predaju ilegalno oružje

Vijesti 11. pro 202012:11 > 12:12
PU splitsko-dalmatinska

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u petak je ponovno pozvalo građane koji još čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje i eksplozivna sredstva, da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.

Prikupljanje skrivenog oružja i eksplozivnih sredstava dio je modernizirane MUP-ove kampanje “Manje oružja, manje tragedija” kojom se želi potaknuti širu javnost na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnom sredstvima.

Od 1. rujna 2007. do 30. studenog 2020. građani su dragovoljno predali 5493 kg eksploziva, 5.570.778 komada streljiva, 5354 komada automatskog i 9183 komada dozvoljenog oružja te 330.462 komada rasprskavajućeg oružja.

Kampanja kreće sa svojim multimodularnim preventivnim alatima diljem Hrvatske, a sutra će već na terenu zaživjeti u Sisačko-moslavačkoj županiji. I tako svakog petka proaktivnim programom kampanje diljem Hrvatske nastojat će djelovati na svijest građana kako bi shvatili da “manje oružja zaista znači i manje tragedija”.

MUP je kampanju najavio povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca, a sufinancirana je sredstvima Europske unije kroz Fond za unutarnju sigurnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.