U Zagrebu 231 novi slučaj zaraze; Jeleč: Najgore bi bilo uljuljkati se

Vijesti 14. pro 202012:45 > 12:50
Davorin Visnjic/PIXSELL

Na području grada Zagreba u protekla 24 sata od bolesti covid-19 oboljela je 231 osoba, a trenutačno je 3518 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.

Glavna sestra Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” (NZJZ) Cecilija Rotim izvijestila je da su tijekom nedjelje u tom zavodu testitrana 702 uzorka na SARS-Cov- 2 od kojih je 167 bilo pozitivno. Djelatnici službe za epidemiologiju zavoda kontaktirali su 411 osoba, te je određena mjera samoizolacije za 1040 osoba.

Rotim je dodala da je u tijeku obrada za još 31 osobu, te da su liječnici obiteljske medicine uspješno obradili 40 osoba.

U domovima za starije i nemoćne na području grada Zagreba i drugih socijalnih ustanova u protekla 24 sata evidentirano je pak 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom korisnika i četiri djelatnika tih ustanova.

Trenutačno 3518 aktivnih slučajeva

Rotim je izvijestila i da je u osnovnim školama evidentirano 19 novooboljelih učenika i jedan nastavnik, u srednjim školama šest učenika, mjera samoizolacije određena je za 267 učenika i četiri djelatnika osnovnih škola te za 91 učenika srednjih škola, a na području grada trenutačno je 3518 aktivnih slučajeva

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da je tijekom protekloga vikenda kroz domove zdravlja prošlo 1679 osoba koje su tražile pomoć, za 66 osoba određena je mjera samoizolacije, a na testiranje su upućene 462 osobe. Na drive-in punktovima uzeta su pak 804 uzorka.

VEZANE VIJESTI

Dodao je da je u karanteni u Tomislavovu domu trenutačno 11 osoba, od kojih je osam osoba pozitivno na koronavirus, a tri osobe su u samoizolaciji. Jeleč je istaknuo da je u zdravstvenom sustavu grada Zagreba i dalje mnogo djelatnika koji su izvan sustava – njih 370, od kojih je 178 pozitivnih na koronavirus, a u samoizolaciji su 192 zdravstvena djelatnika. Ocijenio je da zdravstveni sustav funkcionira otežano i prilagođen je epidemiološkoj situaciji.

Velimir Tišma iz Policijske uprave (PU) zagrebačke izvijestio je da je u protekla 72 sata zabilježeno devet slučajeva kršenja odluka Nacionalnoga stožera civilne zaštite i 11 slučajeva kršenja mjera samoizolacije. Rekao je da je na današnji dan pod mjerama 20.050 osoba od toga su 5698 mjere liječenja na kućnoj adresi, a 14.352 osoba je pod mjerama preventivne samoizolacije na kućnoj adresi.

Biti oprezan i pridržavati se svih epidemioloških mjera

Pročelnik Jeleč je, na novinarsku primjedbu da neki znanstvenici govore da je “prošao vrhunac epidemije u ovom valu i da je riječ o postupnom smirivanju situacije”, istaknuo kako bi možda bilo najopasnije “uljuljkati se” i misliti da epidemija polako popušta.

“Uistinu je i dalje potreban visoki oprez za sve što radimo, sasvim sigurno je da je epidemija na vrhuncu i da će i dalje imati vrlo negativne rezultate što u broju umrlih i osoba na respiratoru, a bolnički kapaciteti su popunjeni”, rekao je Jeleč.

#related-news_0

Istaknuo je da Klinička bolnica (KB) Dubrava prima mnoge bolesnike, te da je lijepo biti optimističan, ali da je daleko bolje biti oprezan, te ustvrdio da se svaki pojedinac i svaka zajednica trebaju pridržavati svih epidemioloških mjera.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je, na novinarsko pitanje razmišlja li se o uvođenju međužupanijskih propusnica, odgovorila kako je u posljednjih nekoliko dana iskazano veliko zanimanje za propusnice.

Pritom, istaknula je, Stožer grada Zagreba razmatra sve odluke u koordinaciji i suradnji s Nacionalnim stožerom, pa ako, objasnila je Majić, Nacionalni stožer eventualno donese odluku o ponovnom uvođenju propusnica, županijski stožeri ne mogu donijeti drukčiju odluku, odnosno ne blažu odluku, neko eventualno strožu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.