Beović: Ako su stroge mjere iste kao u proljeće, teško je reći da su krive

Vijesti 14. pro 202014:02 > 14:22
N1

Voditeljica Savjetodavnog tima Ministarstva zdravstva Slovenije za covid-19 Bojana Beović bila je gošća N1 Studija uživo gdje je govorila o situaciji s epidemijom koronavirusa u Sloveniji.

Iako je Slovenija u lockdownu već gotovo dva mjeseca, broj zaraženih ne opada. 

Upitana zašto je to tako, odgovara: “Ja mislim da tu ima puno razloga koji bi mogli zajedno opisati s nekim kulturnim razlikama među europskim zemljama. Ove mjere u Sloveniji su praktično identične mjerama u drugim zemljama. Sve u svemu, mi smo uspjeli u tome da bi epidemiju smirili. Mi jesmo uspjeli da smo u nekom platou i da svaki dan imamo otprilike jednak broj pozitivnih testova i jednak broj hospitliziranih pacijenata”. 

Beović napominje kako s obzirom na to da nema puno poboljšanja, nema puno prostora za popuštanje mjera. 

VEZANE VIJESTI

“Po planu su ove promjene na određeno vrijeme. Ne samo da se vidi kako ide, očekuju se božićni i novogodišnji praznici pa je čitava Europa u velikom strahu da će to biti problem. Mjere traju do 23.12.”, rekla je Beović. 

Jesu li mjere uvedene prekasno?

“Kod nas je puno razgovora sada da smo s mjerama počeli prekasno. Mogli bismo reći da smo s mjerama počeli prekasno, ali druge zemlje su počele čak kasnije od nas pa su mjere bile puno bolje primljene. Kako će to proći u Hrvatskoj, teško je reći. Svakako trebaju biti te mjere što brže. Kad sad gledam naše iskustvo i s nekom dobrom komunikacijom s ljudima”, objašnjava. 

Beović smatra kako je u prvom redu za širenje zaraze kriv virus. 

Kod nas je krajem ljeta bilo nepovjerenje da virusa nema i da nošenje maski nema smisla. Prvi val bio je mali jer su mjere došle na vrijeme. Kad epidemija krene, teško ju je zaustaviti. Svakako ljudi se ponašaju kao uvijek, tako da je tu nemoguće reći da je tu neka krivnja. S druge strane, što se tiče mjera, ako su iste kao što su bile u proljeće, teško je reći da su neke krive mjere”, ističe. 

Osvrnula se i na početak cijepljenja u Sloveniji. 

“Cijepljenje će svakako trajati neko vrijeme jer je nemoguće aplicirati cjepivo čitavom stanovništvu. Pa se i s druge strane očekuje da će dolazak cjepiva na tržište biti kasnije nego što se očekivalo nekoliko tjedana prije. Puno zavisi od dinamike kad će cjepivo doći na naše tržište. Mislim da, kao što su i europske procjene, da će to trajati čitavu prvu polovinu iduće godine”, rekla je Beović. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.