Rezultate istraživanja N1 Televizije 'Hrvatska u pandemiji' donosimo u 15 sati

Vijesti 16. pro 202009:59 > 10:05
N1

N1 Televizija provela je veliko istraživanje o Hrvatskoj za vrijeme pandemije koronavirusa, povjerenju građana u Stožer i druge institucije, ali i nizu drugih pitanja. Istraživanje će biti predstavljeno danas od 15 sati u emisiji Newsroom.

Istraživanje je za N1 provela Agencija MASMI od 11. do 14. prosinca na reprezentativnom uzorku punoljetnih građana RH (N=713) što jamči pouzdanost od 95 posto, uz statističku pogrešku od plus/minus 3,67%.

Kako će građani provesti predstojeći Božić i Novu godinu? Podržavaju li produljenje strožih mjera? Vjeruju li Stožeru? Koga smatraju najodgovornijim za velik broj oboljelih i preminulih od COVID-19? To su samo neka od pitanja koja su pokrivena istraživanjem.

O samom istraživanju u Novom danu s Tihomirom Ladišićem razgovarao je naš Hrvoje Krešić koji ističe kako je ovo istraživanje u Hrvatskoj koje je bilo provođeno i proljetos, stoga nam omogućuje i uspoređivanje brojki i rezultate.

“Možemo usporediti neke brojke, pogotovo one koje se tiču odnosa prema Stožeru, vladajućima, osjećaja sigurnosti…”, kaže Krešić te dodaje: “Vidjet ćemo pomak, što nije iznenađenje, ali same konkretne brojke bi mogle biti iznenađujuće.”

Cijepljenje: Podijeljena Hrvatska

Rezultati istraživanja govore o podijeljenoj Hrvatskoj i otkrivaju niz razloga zašto je velik broj ljudi i dalje skeptičan prema cjepivu. Krešić ističe kako navedena skepsa dovodi do pitanja trebaju li vladajući već sada u punom zamahu voditi kampanju za cijepljenje. 

“Nije ovo nova situacija. Ako također gledamo povijest medicine i cijepljenja te kojih bolesti upravo zbog cijepljenja više nema, koliko se povećala prosječna životna dob, za očekivati je da će našim rezultatima biti pokazano da će biti i određena doza nepovjerenja koju će trebati adresirati”, kazao je Krešić.

Kome vjerujete?

Istraživanje se bavilo i povjerenjem, tj. imaju li građani povjerenja u Stožer koji donosi ključne mjere u borbi protiv pandemije. “Što se toga tiče, to bi moglo biti jedno iznenađenje”, ističe Krešić koji također smatra da će pitanje povjerenja dosta toga pokazati o tome za koga građani imaju osjećaj da nastupa ili ne nastupa u javnom interesu.

Velik dio istraživanja posvetili smo pitanjima o tome kako će izgledati blagdani u pandemiji, s kim ćemo proslaviti Božić, hoće li vjernici ići na polnoćku, hoćemo li posjećivati rodbinu, kako ćemo dočekati Novu, koliko će Hrvata ove godine na skijanje.

Ekskluzivno istraživanje N1 Televizije objavljujemo danas od 15 sati u emisiji Newsroom, potom i u našem Dnevniku u 18.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.