Saucha najavio žalbu na presudu u aferi dnevnice

Vijesti 16. pro 202010:42 > 10:45
Patrik Macek/PIXSELL

Bivši predstojnik premijerova ureda Tomislav Saucha je zbog lažiranja putnih naloga u aferi Dnevnice nepravomoćno osuđen na tri godine, dok je njegova nekadašnja tajnica Sandra Zeljko dobila četiri i pol godine zatvora. Dosuđena im je i sigurnosna mjera zabrane obavljanja službene dužnosti, a državi će morati vratiti novac izvučen preko lažnih putnih naloga.

Bivši predstojnik premijerova ureda Tomislav Saucha najavio je žalbu na nepravomoćnu presudu u tzv. aferi dnevnice u kojoj je osuđen na tri godine zatvora, dok je USKOK zadovoljan presudom, ali ne i visinom izrečene kazne.  

“Ne mogu komentirati. Ovo je tek prvostupanjska presuda, preda mnom je još bitka”, kazao je Saucha nakon izricanja presude ispred Županijskog suda u Zagrebu.  

Taj je sud u srijedu objavio nepravomoćnu presudu protiv Sauche, koji je u vrijeme premijera Zorana Milanovića bio predstojnik njegova ureda te Sauchine tajnice Sandre Zeljko zbog lažiranja putnih naloga. Saucha je nepravomoćno osuđen na tri godine, a Zeljko na četiri i pol godine zatvora. 

Saucha je nakon presude ponovio da nije kriv te istaknuo da sudski postupak koji se protiv njega vodi nije politička tema. 

“Ovo nije politika, ja nisam više saborski zastupnik, ovo nisu političke teme, ovo je moj život koji živim već četiri godine”, poručio je.

Sauchin odvjetnik Darko Maržić najavio je žalbu izrazivši nezadovoljstvo presudom. 

“Mi ćemo protiv presude izjaviti žalbu, mislimo da imamo jako puno argumenata. Ja sam na neki način računao da će sud usvojiti naše argumente, ali sud ih nije usvojio, vidjet ćemo što će biti u obrazloženju presude”, kazao je Sauchin odvjetnik. 

Dodao je da će ključni argumenti u žalbenom postupku biti da su svi svjedoci koji su tijekom suđenja nešto izjavili protiv Sauche, duboko involvirani i zainteresirani svjedoci. 

“To su ljudi koji su branili sami sebe. Naravno da vještačenja potpisa koja su završena u nekoliko sekundi i imaju nestručnih zaključaka ne mogu biti prihvatljiva”, kazao je i izrazio nadu da će viši sud naše argumente iz žalbe. 

Sauchina tajnica nije došla na izricanje presude.

VEZANA VIJEST

USKOK zadovoljan presudom, ali razmatra žalbu zbog visine kazni

Zamjenik ravnateljice Uskoka Krešimir Ostrogonac kazao je da je ovakva presuda bila očekivana i izvjesna s obzirom na dokaze koje su iznijeli pred sudom.

“S presudom smo zadovoljni. Na neki način, ova je presuda bila jedina moguća i ispravna”, poručio je dodavši da bi, međutim, USKOK mogao uložiti žalbu na visinu izrečene kazne. Istaknuo je da su kazne razmjerno visoke u zbroju, ali da su pojedinačno blizu ili iznad minimuma.

“Radi se o relativno velikom broju kaznenih djela koja se stavljaju na teret. Smatramo da bi kazne trebale biti malo veće, tim više što je riječ o zaposlenicima u Banskim dvorima, dakle to nije mjesto gdje bi se trebalo ovako pomalo krasti godinama. Mislim da ćemo se žaliti”, kazao je Ostroganac.

Kazao je da će država pokušati vratiti gotovo 600 tisuća kuna, koliko su po presudi Saucha i Zeljka izvukli iz proračuna lažiranjem putnih naloga, ali tek nakon što se donese pravomoćna presuda.