Aladrović i Ćorić potpisali ugovor za stipendiranje u obrtničkim zanimanjima

Vijesti 16. pro 202016:54 > 16:55
Pixabay

Ministar Josip Aladrović i ministar Tomislav Ćorić te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar u srijedu su potpisali ugovor kojim se stipendira 5.000 učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima i daju potpore za 600 gospodarskih subjekata.

Riječ je o ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja (faza II), kojim se osigurava više od 245 milijuna kuna za aktivnosti daljnjeg unaprjeđenja i razvoja modela obrazovanja za zanimanja u sustavu obrta.

Nastavak je to projekta koji je u provedbi od školske godine 2016./2017., vrijednog 67,5 milijuna kuna, no sada slijedi druga faza koja će u istom vremenskom trajanju od tri godine uložiti čak tri i pol puta više financijskih sredstava u razvoj obrtništva u Hrvatskoj, što će uključivati i mjere aktivne politike zapošljavanja.

U okviru ugovora, kroz tri godine financirat će se stipendiranje 5.000 učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima te će se osigurati potpore za naukovanje za 600 gospodarskih subjekata.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je kako je, temeljem tog ugovora, jutros pušten i javni poziv za financiranje i naukovanje u obrtničkim zanimanjima za 2020. godinu, koji je objavljen na stranici Ministarstva gospodarstva, vrijedan 36 milijuna kuna.

Ćorić je rekao i kako je cilj tih sredstava otvoriti prostor da se mladi ljudi, koji se opredijele za obrtnička zanimanja, kroz stipendiranje, nagrade tijekom svog obrazovnog procesa. Također, da se financiraju i poslodavci koji imaju dio troškova tijekom naukovanja učenika.

“Držimo da je takav način najbolji mogući način za usklađivanje potreba tržišta rada sa onim što obrtnički proces kod obrtničkih zanimanja nosi”, poručio je.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je kako je smisao takvih ugovora jačati obrtništvo i stimulirati za deficitarne struke na tržištu rada.

Cilj nam je, rekao je Josip Aladrović, povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i tržišta rada te izrazio uvjerenje da će se kroz te ugovore povećati razina vještina na tržištu rada, čime će i ekonomija biti dugoročno konkurentna.

Rekao je da je izvor financiranja Europski socijalni fond koji je, dodao je, skoro na sto posto ugovorenosti u ovom trenutku i najavio da je u izradi operativni program za iduće sedmogodišnje financijsko razdoblje.

Odgovarajući na pitanje o problemu blokiranih poduzetnika, Aladrović je rekao da će taj problem riješiti na zadovoljstvo obrtnika koji su u blokadi.

“Radimo na tome, znamo za taj problem. Postoje različiti razlozi blokade i možda neki od tih razloga ne bi ni bili opravdani jer nisu povezani s pandemijom koronavirusa”, rekao je i poručio kako je Vlada RH i do sada činila sve da sačuva radna mjesta obrtnika i poduzetnika, a to će činiti i dalje.

Ravnatelj HZZZ-a Ante Lončar rekao je da se novčana sredstva odnose na sufinanciranje u svim obrtničkim zanimanjima, a podsjetio je i da je kroz redovne mjere obrazovanja prošlo oko 14.500 osoba, u što su uložili oko 130 milijuna kuna. Također, kroz te projekte je prošlo pet tisuća osoba, a stipendiran je i isti broj učenika.

Cilj projekta je unaprjeđenje i razvoj modela obrazovanja za zanimanja u sustavu vezanih obrta, kao i rješavanje problema vezanih uz nedostatak broja licenciranih fizičkih i pravnih osoba koje provode naukovanje, kao i nemotiviranosti gospodarskih subjekata za sudjelovanje u procesu obrazovanja naukovanjem, te pada interesa učenika za upis u zanimanja iz sustava vezanih obrta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.