Istraživanje N1: Više od 60 posto ispitanika smatra da su mjere zakašnjele

Vijesti 16. pro 202016:50 > 17:04
Goran Stanzl/PIXSELL

N1 Televizija provela je veliko istraživanje o Hrvatskoj za vrijeme pandemije koronavirusa, povjerenju građana u Stožer i druge institucije, ali i nizu drugih pitanja. Rezultati su predstavljeni u emisiji Newsroom.

Istraživanje je za N1 provela Agencija MASMI od 11. do 14. prosinca na reprezentativnom uzorku punoljetnih građana RH (N=713) što jamči pouzdanost od 95 posto, uz statističku pogrešku od plus/minus 3,67%.

Većina Hrvata smatra da je Vlada zakasnila s mjerama

Što se pravovremenosti odluka Vlade RH tiče, u svibnju je 69 posto građana smaralo da su odluke dovoljne i pravovremene, dok je u prosincu to vjerovalo 17 posto anketiranih. Da su mjere nedovoljne i zakašnjele u svibnju je smatralo 10 posto anketiranih, dok je u prosincu ta brojka narasla na 60 posto.

N1

Mjere je komentirao i premijer Plenković 

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare komentirao je donošenje mjere, odnosno jesu li se one mogle donositi i ranije. 

Sve ovo vrijeme smo u kontaktu sa Stožerom na te teme, konsolidiraju se prijedlozi i prema preprukama epidemiologa. Najvažnije je u ovo vrijeme kad idu blagdani što više umiriti kretanje građana i već sada vidimo da su mjere koje smo uveli prije 2,5 tjedna počele davati rezultate. Od subote su svi srednjoškolci i fakultetu do 18. siječnja van sustava fakulteta i škola, time se smanjuje dinamika kretanja. Sad je bitno da vidimo hoće li mjere koje se odnose na propusnice, bi li one smanjile kontakte, ali dopustite da još sutra tijekom dana obavimo konzultacije. Zamolio sam Frku Petešića da to prokomentiramo i sa Znanstvenim savjetom, da vidimo sve što možemo napraviti da bi se smaniila dinamika”, rekao je.

Na pitanje zašto i dalje nemamo semafor mjera, odgovara: “Mi smo cijelo vrijeme donosili adekvatne i proporcionalne mjere. Borba protiv covida je utakmica koja je dinamična, kad smo znali manje nego što znamo danas, na proljeće smo poduzeli vrlo čvrste mjere i imali smo dana kad nismo imali nijedan novi slučaj, vidjeli smo kakve su reperkusije na gospodarstvo. Ako tu imamo 30 milijardi kuna troškova, Vlada mora voditi računa o čitavoj slici. Borba ide u korak s dinamikom epidemije. Na proljeće smo jasnije nego drugi najavljivali da će jesen biti gora, a bilo je aktera koji su to negirali u društvu. Reći ću to otvoreno, utakmica borbe protiv borbe protiv covida traje od prvog dana. Različiti akteri u svakom trenutku žele ići na liniji “što gore, to bolje”, ja to razumijem. Vidjeli smo praksu nekih drugih zemalja koje su išle u puno čvršće mjere i nisu imale tako dobre rezultate. Pratimo situaciju i povlačimo poteze koji trebaju smanjiti zarazu. Semafor možemo imati, ali mi iz dana u dan pratimo situaciju”, rekao je.

Premijer se osvruo i na to je li mu žao što mjere koje su uvedene 28. studenog nije uveo četiri tjedna prije. 

Meni je žao zbog svakog preminulog sugrađanina. Nismo čekali. Mjere postoje sve ovo vrijeme, nema trenutka da neke od mjera nisu na snazi. Pristup koji imamo bazirao se na temeljnoj postavci, a to je shvaćanje svih nađih građana o ozbiljnosti situacije i na povjerenju građana. Svjesni smo da svi moraju znati da je covid-19 ozbiljna bolest. Nerado smo išli u kazne, poštujem hrvatski narod i poštujem njegovu odgovornost. Mi smo o tome cijelo vrijeme govorili, ali istodobno, to što će cijepljenje krenuti sada ne znači da ćemo mi u roku mjesec dana procijepiti cijelu javnost. Antivakserski pokreti postoje, mi smo u Dubrovniku imali situaciju da 50% djece nije bilo cijepljeno protiv ospica. Mi ćemo se osloniti na znanost i na struku”, rekao je.

Više o velikom istraživanju N1 Televizije čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.