Reakcije na nove mjere: "Znači, tko ima novaca, može putovati"

Vijesti 18. pro 202012:34 > 14:13
N1

Nakon što je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske na konferenciji za novinare najavio nove mjere, koje će trajati od 22. prosinca do 10. siječnja (osim propusnica koje će trajati do 8. siječnja), nižu se reakcije.

Uvedene su brojne mjere, a jedna od njih je i ona o održavanju misa.

Upravo na nju osvrnula se bivša premijerka Jadranka Kosor.

“U crkvama 7 četvornih metara po osobi. Na pitanje zašto tako ne i u restoranima, glavni epidemiolog veli da su te objekte već zatvorili. Pa onda da je odgovor nemoguć. Pa onda da je za crkve poseban režim jer zbog duhovnog mira”, napisala je na Twitteru.

VEZANE VIJESTI

Osvrnula se i na uvođenje propusnica

“Tko si i sada rezervira hotele i proslavu blagdana u hotelima, može putovati. Unatoč zabrane putovanja. I zastupnici mogu slobodno putovati. Znači; tko ima novaca, može putovati.

“Mali iznajmljivači osuđeni su na propast”

Zabrana kretanja između županija kao dio novih restrikcija u okviru epidemioloških mjera nelogične su i osudile su male iznajmljivače na propast, upozorio je David Bregovac, načelnik Općine Fužine i predsjednik Turističke zajednice Gorskog kotara.

Smatra kako u nacionalnom Stožeru civilne zaštite (SCŽ) nitko nije vodio računa, niti razgovarao s malim iznajmljivačima, kao ni hotelima, o posljedicama uvođenja zabrane kretanja. Istaknuo je kako su odavno rezervirane kuće za odmor, apartmani i smještaji u obiteljskim hotelima u Gorskom kotaru što će im uzrokovati ogromne financijske gubitke.

Više čitajte OVDJE.

N1

“Nove mjere su očekivane”

Mjere je u razgovoru s našim reporterom Rankom Stojancem komentirao primorsko-goranski župan Zlatko Komadina

“U svakom slučaju, mjere uvijek idu prema tome da se smanji broj kontakata. Što se tiče toga što je trebalo, lako je biti general poslije bitke. Po meni zdravlje stanovništva nije tema za političke obračine. Kad sve ovo prođe, bit će vremena za raspravljanje što bi bilo kad bi bilo”, rekao je Komadina. 

N1

Kazao je kako su ove nove mjere očekivane. 

“Po meni blagdani su i dobro vrijeme gdje se smanjuje inače kretanje. Ovo vrijeme treba dobro iskoristiti da bi u siječnju imali manje brojeve”, ističe. 

Rekao je, komentirajući mjere za crkve, kako su mu i inače čudne odluke vezane ne samo uz crkve, nego i za kazališta i kina. “Vjerojatno su tu i psihilozi odigrali ulogu u smislu mentalnog zdravlja ljudi”, ističe. 

“Ja vjerujem da je većina ljudi vrlo odgovorna. Ove mjere očito vodi tome da se ne posjećuje rodbina i da se ne rade fešte. S potrebom će županiju napustiti svatko, ali za civilno druženje nema prostora”, poručuje župan Komadina. 

“Već jutros smo primili 1.200 zahtjeva za propusnicama”

Splitskodalmatinski župan Blaženko Boban za N1 je komentirao nove mjere na nacionalnoj razini, a tiču se zabrane kretanja među županijama, koje stupaju snagu 23. prosinca. Istaknuo je da velike županije poput splitsko-dalmatinske imaju prednost jer mogu na otoke, okolna sela, u prirodu…

“Mjere se moraju poštovati jer ih je osmislio netko u koga treba imati povjerenja. Jutros je naš Stožer već oformio novu mail adresu [email protected] s 24-satnim dežurstvom. Ponovit ću ono što je rekao Davor Božinović, ovo nije mjera o propusnicama, nego o međužupanijskoj zabrani kretanja uz iznimke”, rekao je Boban i dodao:

“Već jutros, prije nego što je sve objavljeno, zaprimili smo oko 1.200 zahtjeva za propusnice.”

N1

Istaknuo je da je razlika od propusnica na proljeće u tome što su tad postojale i međugradske. Dodao je da će najveći problem osjetiti turizam.

“Idući tjedan ću imati sastanak s poduzetnicima koji se bave privremenim i linijskim prijevozom. Posljedica će biti, svi koji žive od turizma osjećaju probleme. No, zdravlje je na prvom mjestu. Ako budemo svi disciplinirani, Božić možemo doživjeti u sebi, u svom srcu, misleći na najbliže, da ne dozvolimo nepromšljenom gestom neprikladan poklon – virus. Nadam da ćemo proljeće, ljeto i ostalo dočekati puno relaksiraniji”, rekao je Boban.

“Doček ove godine neće biti klasični”

Ivan  Sarajlić, menadžer jednog hotelskog lanca u Opatiji, komentirao je nove mjere Stožera.

“Gosti tradicionalno imaju naviku dolaska u Opatiju u tom terminu. Naravno da doček ove godine neće biti klasični i naravno da ne možemo nazvati novogodišnjom proslavom, ali jako je puno onih koji su već sada rezervirali smještaj u našim hotelima i svi oni koji to učine do 23. s potvrdom rezervacije mogu bez problema doći i provesti nekoliko dana u Opatiji”, rekao je i dodao:

“Trenutno su u Opatiji otvorena dva naša najveća hotela. Trenutno je popunjenost za novogodišnje praznike oko 40-50%, a stimulirat ćemo da se broj rezervacije sljedećih dana poveća. Vjerujem da ćemo imati određen broj gostiju koji će praznike provesti u Opatiji.”

N1

Sarajlić je kazao da se pridržavaju svih epidemioloških mjera.

“Pazimo na sve propisane mjere, novogodišnja večera neće izgledati kao prethodnih godina, neće biti glazbenih programa i plesa.”

Uskoro opširnije…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.