Za stipendije studenata Hrvata izvan Hrvatske izdvojeno 3,5 milijuna kuna

Vijesti 24. pro 202011:34 > 11:35
Izvor: Ilustracija

Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske objavio je Javni natječaj za dodjelu 500 stipendija studentima - pripadnicima hrvatskog naroda izvan Hrvatske, vrijedan tri i pol milijuna kuna.

Stipendije za akademsku 2020./2021. godinu, njih sto, dodijelit će za studij u Hrvatskoj, a 400 za studij u Bosni i Hercegovini.

Studenti će stipendije dobiti jednokratno, odnosno za deset mjeseci u mjesečnom iznosu od 700 kuna.

Za stipendije se mogu natjecati redovni studenti – pripadnici hrvatskog naroda izvan Hrvatske koji studiraju na javnim visokim učilištima u Hrvatskoj i BiH. To, dakle, mogu učiniti Hrvati iz BiH s prebivalištem u toj državi koji studiraju na javnim visokim učilištima u BiH i Hrvatskoj, pripadnici hrvatskog iseljeništva i hrvatske manjine iz 12 europskih zemalja (Austrije, Bugarske, Crne Gore, Češke, Italije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije) koji su rođeni i imaju prebivalište u inozemstvu, a studiraju u Hrvatskoj.

Opći uspjeh u školovanju, odnosno studiju te socijalni i materijalni status studenta, kriteriji su za dobivanje stipendije.

Za stipendije se ne mogu natjecati studenti koji su upisali mirovanje studija, ponavljači, studenti koji nisu u roku završili studijski program, odnosno koji su upisali apsolventsku godinu te studenti koji su upisali godinu kao razliku između dva studija tijekom studiranja.

Studenti se za stipendije mogu prijaviti do 20. siječnja 2021. godine.

Sve pojedinosti o natječaju, kriterijima i načinu bodovanja prijava dostupne su na mrežnoj stranici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.