'Grčku očekuju mučni pregovori i humanitarna pomoć'

Vijesti 06. srp 201518:43 > 18:43
N1

Gošća Dnevnika u 19 bila je je vanjskopolitička urednica N1 Ivana Dragičević.

Ivana, vidjeli smo da je i Siriza iznenađena ovakvom potporom, ali čini se i europski čelnici. Cipras se čuo s Hollandeom i Angelom Merkel, kao da su i oni ustuknuli… Što možemo očekivati od sutrašnjih izvanrednih sastanaka, najprije čelnika Eurozone, a potom i cijele Europske unije?

”Jasno je da će na sastanku sutra pregovori podijeliti na dva kolosijeka. Morati će se ‘humanitarno intervenirati’, što je rekao i predsjednik EP-a Schultz. Dakle, posegnuti će se i u krizni fond, a to je nekakvih 500 milijuna eura. Ono što Grčku očekuje su mučni pregovoti i humanitarna pomoć”.

Vidjeli smo da je Washingtonu posebno stalo da Grčka ostane u eurozoni, koliko je opravdan strah da bi Atena mogla pasti pod ruski ili kineski utjecaj?

”MMF je u petak izašao s prijedlogom da se riješenje grčkog duga mora riješiti na održiv način, što je i preporuka SAD-a. Dosta je problema u cijeloj Europi i mislim da je odgovornost na dužnosnicima Europe. Ovdje se više ne može upirati prstom u krivca, već situaciju treba riješiti”, kaže Dragičević.

Podsjetimo, Grci su na referendumu u nedjelju velikom većinom glasova odbili zahtjeve međunarodnih vjerovnika i priklonili se stajalištu vlade Aleksisa Ciprasa.

Protivnici prijedloga međunarodnih vjerovnika u Grčkoj pobijedili su s rezultatom 61,31 posto naspram 38,69 onima koji su glasovali “za”.

Sve o temi pročitajte OVDJE.