Manolić: Karamarko je surađivao s Komunističkom partijom

Vijesti 07. srp 201507:55 > 08:00
N1

Bivši premijer Josip Manolić još je jednom komentirao svoj sukob s Tomislavom Karamarkom i ponovio da bi volio sve riješiti na sudu kako je Karamarko i najavljivao.

“Pa ja nemam poruku za njega. Poruku je teško dati protivniku s kojim mislite da ćete se obračunavati na koncu na sudu. Zato ja ipak strpljivo čekam sudski rasplet situacije. Ja osobno nemam nikakvog interesa, samo čekam, pripremam se kao što se i on treba pripremati da dokaže da ja nisam istinu govorio. Meni je sasvim svejedno za tužbu, ali mi je to draže raščistiti na sudu nego svakodnevno kroz medije.

Ja nemam nikakvog osobnog interesa i sukoba s Karamarkom. Ja sam reagirao na njegove poteze koje mislim da su neprimjereni u sadašnjim odnosima političkih snaga u Hrvatskoj, da ide na lustraciju i borbu protiv crvenih. To nema smisla jer mi smo lustraciju izvršili.

Bilo bi jednostavnije da je on prihvatio, kao državotvoran čovjek koji se priključio politici predsjednika Tuđmana u tom periodu, da je istrajao na toj poziciji, i ušao je u tu suradnju sa službama unutarnjih poslova u onom periodu 80-tih godina iz razloga što je smatrao da se sistem može mijenjati iznutra mnogo efikasnije i brže nego što se može iz opozicije samo izvana. Mislim da je to bila jedna ideja mladih ljudi koji su u tom periodu s karanfilima primani u partiku. Radi se o partiji 80-tih godina kada su demokratske snage već unutra stvarale prostor za demokratski razvoj hrvatske države. To je bio moment kada je i vani najradikalnija naša emigracija prihvatila tezu pa neka bude i komunistička, ali da bude nesamostalna Hrvatska. U takvim uvjetima jedan veliki broj državotvornih, političkih obrazovanih Hrvata koji su pristupili tada u suradnju s Komunističkom partijom i njenim organima.

Tada je i Karamarko stupio u suradnju s Komunističkom partijom. To je normalno. Ako ste prihvatili suradnju s UDBA-om kao zaštitnikom te organizacije, najrepresivnijim dijelom tog sustava, onda ste prihvatili i suradnju s partijom”, zaključio je Manolić.