Kronologija sukoba Josipa Manolića i Tomislava Karamarka

Vijesti 07. srp 201508:00 > 08:06
N1

Novi Dan saznaje da do ovog trenutka predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije pokrenuo sudski postupak i tužbu protiv Josipa Manolića, kao što je najavljivao u svojim istupima. Za N1 činjenicu da do sada Karamarko nije pokrenuo sudski proces ni tužbu potvrdio je njegov odvjetnik Veljko Miljević.

Podsjetimo i na kratku kronologiju cijelog slučaja.

Manolić: Karamarko je bio doušnik UDBE

2. lipnja u tjedniku “Nacional” objavljen je razgovor i ulomak iz političkih memoara Josipa Manolića pod naslovom “Karamarko je bio doušnik UDBA-e”.

Intervju je izazvao ogromno zanimanje javnosti, ali i šutnju HDZ-a i samog Karamarka. S druge strane, Josip Manolić u seriji intervjua potvrdio je svoje tvrdnje i izjavio kako je tek sada izašao u javnost zbog Kramarkovih izjava o lustraciji. “Lustracija koju zastupa Karamarko je poltikanstvo koje nema veze za povijesnim činjenicama” izjavio je Manolić i dodao kako bi, da je provedena lustracija, njome trebao biti zahvaćen upravo Karamarko.

Karamarko: Tužit ću Manolića

Punih sedam dana kasnije, 9. lipnja po prvi puta se oglasio i sam Karamarko i to izjavom za Večernji list. Karamarko je rekao “Tužit ću Manolića, svjedočit će operativci koji su me obrađivali” Karamarko je tada prvi put iznio tvrdnju kako nije bio dio režima i doušnik već – žrtva operativne akcije. Izjavio je i kako je ovih dana ostvario i kontakt s pripadnicima bivše službe koji su mu otkrili sve detalje te akcije kojoj je kao mladić bio podvrgnut.

Karamarko angažirao odvjetnika

Nakon nešto više od dva tjedna Tomislav Karamarko prvi puta je objavio kako je kao svojeg odvjetnika angažirao Veljka Miljevića. Na skupu europske pučke stranke u Briselu Karamarko je izjavio: “Miljević ima moju punomoć i tužbe će biti realizirana” To su monstruozne izmišljotine u funkciji predizborne kampanje izjavio je tada. Nekoliko dana kasnije ovu je tvrdnju i dopunio kako iz Manolića stoji Zoran Milanović i SDP.

Karamarko: Ovo je gruba neistina!

Što su Tomislav Karamarko i njegov odvjetnički ured učinili do sada? Odvjetnički ured nije se oglasio, a sam Tomislav Karamarko – zatražio je tek ispravku informacija objavljenih u Nacionalu i to nakon gotovo mjesec dana od objave teksta. N1 u posjedu je pisma u kojem Tomislav Karamarko 29.lipnja osobno piše kako se u navedenom članku iznosi niz neistinitih i uvredljivih informacija i navodi šest pasusa teksta.

Karanarko redom navodi:

“Gruba je neistina da sam ikada bio doušnik UDBE.”

“Nije istina da je lustracija koju danas zastupam politikanstvo koje nema veze sa povijesnim činjenicama”

“Gruba je neistina da sam ikada radio za UDBU ili radio s onima koji su obrađivali predsjednika Tuđmana”

“Nije istina da sam kao agent bio veza s crkvom u Frankopanskoj.”

“Nije istina da sam ikada od bilo koga bio ucijenjen niti imao vezu sa sitnim kriminalom i zbog toga prihvatio bilo kakvu suradnju s UDBOM.

“Nemam nikakve veze s nestankom knjige Josipe Manolića, niti imam bilo kakva saznanja, pa je krajnje nekorektno spominjati moje ime u tom kontekstu”

Karamarko predlaže da se prvom sljedećom broju “Nacionala” objavi ovaj ispravak, jer će u protivnom pokrenuti tužbu protiv nakladnika radi naknade štete”

Tužba još uvijek moguća

Na kraju treba naglasiti kako i dalje teče zakonski rok u kojem Karamarko i njegov odvjetnički tim mogu, i imaju dovoljno vremena za podizanje tužbe. Prema riječima odvjetnika Miljevića taj rok teče 90 dana od objave teksta, što znači da je krajnji rok za podizanje tužbe 2. rujna. O tome hoće li uopće biti podignuta tužba, odvjetnik Miljević nam je potvrdio kako je to isključiva odluka Tomislava Karamarka.

Provjerili smo s Josipom Manolićem kako komentira činjenicu da do sada nema tužbe. Manolić ponavlja kako od svojih tvrdnji ne odustaje, i kako i dalje očekuje da se na sudu utvrdi tko u ovom slučaju govori istinu.