Danas i do 38 Celzijevih stupnjeva, a najgore tek dolazi

N1

Visoke temperature noću su doista jedan od glavnih uzroka zašto teško podnosimo ovo toplo vrijeme. Naime, dnevne vrućine još nekako pregrmimo, izbjegavamo sunce, boravimo u klimatiziranim prostorima i slično, ali ako se noću ne možemo odmoriti, pa tako još nekoliko dana za redom, nikako nije dobro.

Osobito je teška sparina koja nastaje kao posljedica visoke temperature i velike količine vlage u zraku. Ona je najizraženija u jutarnjim satima, kao na primjer unazad sat vremena kad je većina ljudi izlazila prema svojim radnim mjestima. Za ilustraciju, u 8 sati u Mostaru i Malom Lošinju termometar je pokazivao 27 stupnjeva, ali je uz 60-ak posto vlage u zraku bilo prilično neugodno, kao da je već 35.

Sličan osjećaj neugode vladao je cijelom Vojvodinom, u Zagrebu i Beogradu već se osjećamo kao da je više od 30, a samo se u sarajevskoj kotlini još zadržava svježije nego u drugim gradovima regije, no također razmjerno toplo. Temperatura vrlo brzo raste, najbrže upravo u rano prijepodne.

Sunce je izvirilo iznad horizonta prije četiri sata, pretežno je vedro, a zanemariva količina oblaka premjestila se samo prolazno preko sjeverozapadne Hrvatske.

Tijekom dana danas će biti pretežno sunčano uz slab razvoj dnevne naoblake, uglavnom u planinskim područjima.

Navečer će opet ti oblaci nestati i prevladavat će vedro.

Vjetar će biti samo za nijansu jači nego jučer, sredinom dana i poslijepodne u ponegdje umjeren jugozapadni. Na srednjem i južnom Jadranu danju će biti umjerenog maestrala, zapadnog vjetra, koji će s mora na kopno donositi umjereno olakšanje.

Vrhunac toplinskog vala u srijedu

Dnevna temperatura bit će za stupanj do dva viša nego jučer. Maksimalne temperature koje će se mjeriti između 15 i 19 sati bit će većinom od 32 do 38 stupnjeva, i to u hladu. Neugodnih 38 očekuje se prije svega u Hercegovini i Zagori.

Iduća noć bit će još toplija od ove koja je za nama, tiha, neugodno topla i sparna. Na moru će se mjestimice mjeriti i preko 25, prije svega u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Temperatura viša od 20 stupnjeva očekuje se i u nekim dijelovima kopna, prije svega u sjevernim krajevima i u velikim gradovima u kojima se ugrijani asfalt neće uspjeti provjetriti.

Sutra će biti vrhunac ovog vala vrućine, a dnevne temperature bit će u cijeloj regiji između 33 i 38 stupnjeva. Maksimumi viši od 38 mogući su eventualno u središnjoj Hrvatskoj na području Siska i Karlovca, u Baranji i cijeloj Vojvodini. Nakon toga, stiže osvježenje koje će vrlo vjerojatno biti dramatično kao i obično kad hladan zrak stiže na pregrijano tlo. Vrlo je velika vjerojatnost za jake oluje, ponajprije poslijepodne i navečer u najzapadnijim i sjevernim područjima, iako i iz oblaka izraženijeg dnevnog razvoja koji se očekuju u BiH i Crnoj Gori može biti i jačih pljuskova koji će se širiti prema sjeveroistoku na Bosnu i Srbiju.

U noći na četvrtak kiše će biti u cijeloj regiji. Bit će vrlo vjerojatno kratkotrajna, trajat će svega pola sata do sat, nakratko će se dići jak vjetar i već nakon kratkoga vremena bit će kao da se ništa nije dogodilo. No temperatura će biti desetak stupnjeva niža nego u srijedu, a na Jadranu će zapuhati umjerena bura.

Petak donosi barem djelomice sunčano i suho vrijeme te ugodno toplo.