Stiže olujno nevrijeme i osjetan pad temperature

N1

Zbog visokih temperatura na snazi je crveni meteo alarm.

Temperature više od 30 Celzijevih stupnjeva tijekom dana u većem dijelu regije traju između pet i deset dana, u nekim dijelovima regije temperatura se sredinom dana i poslijepodne izjednačava s temperaturom tijela što znači da se naše tijelo ne može prirodno ohlađivati i stoga imamo osjećaj iznimne nelagode.

Zbog toga se upozorava na primjerenu zaštitu od vrućine, uzimanje mnogo tekućine uz nadoknadu soli, te osobito izbjegavanje napora na otvorenom. Na oprez se posebno upozoravaju kronični bolesnici i stariji ljudi.

Iako će termometri u Zagrebu danas pokazivati 36 stupnjeva, uz 40 posto vlage, činit će se kao da je 45 Celzijevih stupnjeva.

Osvježenje, međutim, stiže. Već sutra će nam biti osjetno ugodnije. Upravo zbog nailaska hladnog zraka, za danas navečer u zapadnoj Hrvatskoj i u sjeverozapadnoj Srbiji postoji umjerena opasnost od nevremena s tučom i olujnim udarima vjetra.

Prije svega, danas će još biti većinom sunčano. Sredinom dana i poslijepodne oblaci jačeg dnevnog razvoja mogu se početi stvarati u BiH i zapadnoj Srbiji, a neki od njih mogu se razviti i u olujni oblak koji će se premještati prema Posavini i Slavoniji te Sremu i Bačkoj. Tu je stoga već poslijepodne moguć grmljavinski pljusak. Takvo je nešto moguće, ali nije sigurno.

Stiže nevrijeme s tučom i olujnim udarima vjetra

Ono što jest sigurno je da će sjeverozapadne krajeve Hrvatske navečer zahvatiti naoblačenje s jakom kišom i grmljavinom te prolazno olujnim udarima vjetra, a u noći će se proširiti na sve sjeverne krajeve, a izolirane nevere moguće su i na dijelu sjevernog Jadrana, najvjerojatnije u Istri. Kiša ponegdje može i izostati, ali je vrlo izvjesno da će se oluja manifestirati prolazno pojačanim vjetrom.

Prije toga, tijekom dana slab i umjeren jugozapadnjak, na sjevernom i srednjem Jadranu umjeren južni i jugoistočni vjetar, odnosno jugo.

Navečer će u sjevernim krajevima naglo zapuhati jak sjeverac s pokojim olujnim udarom, no samo kratkotrajno. Na Jadranu će se iza ponoći dići umjereno jaka bura s olujnim udarima.

Dnevne temperature bit će u cijeloj regiji između 33 i 38 stupnjeva. Maksimumi koji će se mjeriti između 14 i 18 sati viši od 38 mogući su eventualno u Baranji i Vojvodini, posebno u Banatu i Potisju te u dolini Neretve.

Iduća noć bit će u kontinentalnom dijelu regije svježija od prošlih, temperature će se spustiti ispod 20, a na moru će se zadržati neugodno, između 21 i 25.

Već iduće noći pljuskovi će se brzo premjestiti preko cijele regije na jugoistok. Oblaci u sjevernim područjima razići će se već ujutro i danju će opet biti sunčano, no temperatura će međutim biti i desetak stupnjeva niža nego danas. Na moru će se zadržati vruće, ali više neće biti neugodno sparno.

Petak donosi barem djelomice sunčano i suho te ugodno toplo vrijeme.

U subotu će biti sunčano i ponovno toplije uz temperature u okrivima prosjeka za ovo doba godine. Temperatura mora dosegla je već ponegdje na sjevernom Jadranu 27 Celzijevih stupnjeva. Bura će je ponovno malo spustiti, ali će i dalje biti ugodno za kupanje.

CROPIX
CROPIX
CROPIX
CROPIX
CROPIX
CROPIX
CROPIX
CROPIX
CROPIX
CROPIX
CROPIX
CROPIX
CROPIX
CROPIX
CROPIX
CROPIX