Kapetan Dragan u Hrvatskoj

Vijesti 09. srp 201507:52 > 11:13
Reuters/N1

Gotovo deset godina nakon zahtjeva za izručenjem u Hrvatsku je iz Australije stiže Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan. Nakon slijetanja u Zagreb bit će prepraćen na Županijski sud u Splitu. Razvoj događaja UŽIVO pratite na N1 televiziji i na našem portalu.

Splitsko tužiteljstvo protiv njega vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva.

Tužiteljstvo sumnjiči Vasiljkovića da je kao jedan od vođa srpskih paravojnih snaga i zapovjednik Jedinice za posebne namjene i Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa kršio Ženevsku konvenciju jer je u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u Bruškoj kraj Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene hrvatske vojnike i policajce.

Tijek događaja pratite u nastavku:

12:15 ”Bio sam na letu iz Frankfurta i Dragan Vasiljković je bio u avionu u pratnji četiri policajca i prevoditeljice. Ukrcali su ga prvoga i vjerojatno se zadnji iskrcao”, kazao je putnik iz aviona kojim je Kapetan Dragan došao u Zagreb, Dejan Đurić.

N1

12:10 ”Ja vam mogu reći da je Kapetan Dragan još u Australiji potpisao punomoć za dvoje ljudi – jedan od njih je odvjetnik, drugi bivši odvjetnik. Jedan od njih je u Splitu i pričekat će Dragana. Njegovu obranu će financirati australska država”, kazao je Štrbac.

12:08 ”Hrvatsko pravosuđe puno je bolje nego u susjednim zemljama”, kazao je Franko Vidović.

12:06 ”Mislim da bi bilo jako dobro da u Srbiji prihvate realnost i krenu u transformaciju društva. Hrvatska je prilagodila svoje institucije najvišim europskim standardima”, kazao je Gordan Jandroković.

12:02 ”Hrvatska se država ponaša kao pobjednička strana u ratu što ona i jest i ono što oprašta pripadnicima svojih snaga drugima ne oprašta. Srbima se kao ratni zločin na teret stavljaju šamar, krađa purana, a Hrvatima se opraštaju mnogo teža djela”, kaže Savo Štrbac.

11:57 ”Moram vidjeti kakav je njegov stav spram optužbe i učinit ću najbolje za njegova prava, optužnica može biti podnesena vrlo skoro jer je državno odvjetništvo imalo puno vremena za prikupljanje dokaza”.

”Ovaj ekstradicijski pritvor u Australiji ne bi smio utjecati na odluku je li on kriv ili ne. Što se tiče kazne taj pritvor bi se uračunao u ukupnu kaznu”, kazao je odvjetnik Stanić.

N1

11:55 Vasiljkoviću je dodijeljen odvjetnik po službenoj dužnosti Darko Stanić. ”Pretpostavljam da ću Vasiljkovića sresti sutra kroz jutro”, rekao je Stanić.

11:52 Prema neslužbenim informacijama Vasiljković će prema Splitu krenuti u avionu kojim je i došao, a trebao bi krenuti za otprilike 45 minuta.

11:50 ”Potvrđeno je i u ovom predmetu da je naše pravosuđe neovisno i to da će suđenje biti pošteno, pravično kao što to jesu suđenja u Hrvatskoj”, kazao je Miljenić. ”Vasiljković će biti predan pravosudnim tijelima, a postupak ide svojim tijekom”, zaključio je ministar.

11:45 Želio bih potvrditi da je Dragan Vasiljković nakon duge pravne bitke koja je trajala 9 godina i koja je bila teška, izručen Hrvatskoj i da se nalazi u Hrvatskoj”, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

11:41 ”Da se Kapetan Dragan vrati u Srbiju bio bi slobodan građanin”, rekao je Štrbac.

11:37 Zrakoplov s Draganom Vasiljkovićem sletio je u zračnu luku.

11:32 ”Smatram da Vasiljković neće imati pošteno suđenje u Hrvatskoj”, rekao je Štrbac.

11:30 ”Nije bilo zahtjeva iz Srbije za izručenje Kapetana Dragana”, kazao je Savo Štrbac, predsjednik Dokumentacijsko-informacijskog centra “Veritas”.

11:23 ”Dragan Vasiljković prisustvovao je mučenjima hvatskih zarobljenika u Kninu”, kazao je Franko Vidović, zamjenik predsjednika saborskog Odbora za veterane i branitelje.

11:20 ”Budući da je došlo do izručenja Vasiljkovića australske vlasti očito smatraju da će Hrvatska biti kadra provesti pošten postupak”, kazao je bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

11:17 Avion s Kapetanom Draganom koji dolazi iz Frankfurta trebao bi sletjeti u 11:38 sati.