Na Croatia forumu najviše ministara vanjskih poslova dosad

Vijesti 09. srp 201508:03 > 08:12
N1

Deseti Croatia Forum, koji počinje u četvrtak poslijepodne u Dubrovniku, posvećen je razvojnoj suradnji kao instrumentu međunarodnih odnosa i okupit će do sada najveći broj ministara vanjskih poslova, najavila je potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uoči početka već tradicionalne vanjskopolitičke konferencije.

“Najveći do sada odaziv ministara vanjskih poslova plus glavni tajnik NATO-a (Jens Stoltenberg) s očitim razumijevanjem da razvojna suradnja predstavlja važnu temu za svaku vrstu sigurnosti i stabilnosti u svijetu”, rekla je Pusić istaknuvši da će na skupu sudjelovati oko 25 ministara vanjskih poslova.

Također je najavila dolazak tri povjerenika Europske unije, od kojih je jedan potpredsjednik Europske komisije.

Pusić je ocijenila da će CF biti važan sastanak i za uvod u konferenciju u Etiopiji koja će zacrtati razvojne ciljeve za predstojeću perspektivu, uključujući i financiranje razvojne suradnje.

Ovogodišnji Croatia Forum imat će tri panela, jedan okrugli stol i jedan predpanel.

Međunarodna razvojna suradnja važan je instrument za uspostavu suradnje na globalnoj razini, a Croatia Forum je prigoda i za raspravu o ključnim vanjskopolitičkim izazovima koji ugrožavaju razvoj, poput sukoba i terorizma, kao i za ispitivanje načina na koji razvojna suradnja može pridonijeti da se ti izazovi prevladaju.

Partnerstvo malih i velikih donatora, održivi razvoj, izazovi terorizma – samo su neke od tema kojima će se tijekom trodnevnog skupa baviti brojni inozemni i domaći visoki dužnosnici, respektabilni panelisti i moderatori, među kojima i, po prvi put, oni s afričkog kontinenta.

Uvodna obraćanja na otvorenju skupa uz ministricu Pusić imat će, među ostalima, premijer Zoran Milanović, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Na marginama skupa predviđen je niz bilateralnih sastanaka.