'Ovo je prvi put da je Australija izručila svog državljana'

Vijesti 09. srp 201509:38 > 09:52
N1

Kapetan Dragan bit će izručen Hrvatskoj, a o njegovom dolasku u Novom danu govorila je bivša ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović.

Dolazi čovjek za kojeg je postupak ekstradikcije trajao 10 godina. Zašto toliko dugo?

Prije svega zato što je australski ekstardicijski postupak iznimno složen. Hrvatska je zatražila Vasiljkovića 2006. godine, raspisala tjeralicu ministarstvu australskog pravosuđa, dostavilo taj akt i tražilo određenje pritvora.

On se žalio na prvostupanjsi sud u Sydneyu koji je odbio njegovu žalbu, zatim je Federalni sud uvažio njegovu žalbu te je zatim tužitelj izrazio žalbu Saveznom sudu koja je prihvaćena. Nakon toga on se daje u bijeg. POslije toga je pokrenuo postupak da nije sposoban za ekstradiciju.

Zahtjev za izručenjem izdali su i Hrvatska i Srbija. Zašto je Vasiljković izručen nama?

To nije zahtjev kakav mora biti da bi australski ministar mogao postupati. Hrvatska je prva podnijela takav zahtjev i on je vrlo detaljno ispitan. Ne vidim da je tu bila ikakva konkurencija. To je prvi zahtjev za izručenje koji je Australija udovoljila za australskog državljanina.

Kako komentirate oštre reakcije iz Srbije?

Tome se ne čudim i to ne treba komentirati. Imamo objektivnu analizu australskog suda koji nas je ocijenio u zakonitom postupku.

Koliko će se činjenica da se na izručenje čekalo 10 godina odraziti na suđenje?

Vrijeme nikada ni u jednom kaznenom postupku nije dobar saveznik. U ovom postupku mjerodavni su dokazi, a to će se utvrđivati u postupku. Otklanja se svaki prigovor da u Hrvatskoj ne bi bilo pošteno suđenje. Mi smo posebno bili fokusirani na procesuiranje ratnih zločina, suci su nam prošli brojne edukacije. Prema tome imat će i kvalitetnu obranu, a na kraju krajeva imamo i bogatu sudsku praksu bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Ministar pravde u Srbiji rekao je da će učiniti sve da se pomogne Vasiljkoviću. Kakva bi to mogla biti pomoć?

Obrana ima pravo korisiti razne izvore i predlagati, a sud će odlučiti koje će dokaze prihvatiti. Bitno je da se u predmetu biti donesena objektivna odluka.

Kada bi suđenje moglo početi?

Vjerujem da će to biti vrlo brzo. Predmeti ratnih zločina imaju apsolutni primat i naše je pravosuđe spremno te nema razloga za odgodu.