Miljenić: Suđenje Vasiljkoviću bit će pravično

Vijesti 09. srp 201511:45 > 11:51
N1

Dragan Vasiljković izručen je Hrvatskoj i u 11:36 sletio je u zagrebačku zračnu luku. Odmah nakon što je avion s Vasiljkovićem sletio, javnosti se obratio ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

”Želio bih potvrditi da je Dragan Vasiljković nakon duge pravne bitke koja je trajala 9 godina i koja je bila teška, izručen Hrvatskoj i da se nalazi u Hrvatskoj”, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

”Potvrđeno je i u ovom predmetu da je naše pravosuđe neovisno i to da će suđenje biti pošteno, pravično kao što to jesu suđenja u Hrvatskoj”, kazao je Miljenić. ”Vasiljković će biti predan pravosudnim tijelima, a postupak ide svojim tijekom”, dodao je.

Vasiljković iz Zagreba kreće za Split gdje će biti predan pritvorskom nadzorniku, koji o tome izvješćuje Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, a njegovo prvo ispitivanje trebalo bi biti osigurano u roku od 16 sati, a potom ide eventualni prijedlog za određivanje istražnog zatvora.

Podsjetimo, splitsko tužiteljstvo sumnjiči ga da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije, odnosno da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Sumnja se i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na policijsku postaju u Glini te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom tog napada su, prema sumnjama tužiteljstva, oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana njihova imovina,te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Naknadno je šibensko Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo zahtjev za proširenje istrage zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin protiv zarobljenika i civila od sredine 1991. i početkom 1992. na području Knina.

Istraga protiv Vasiljkovića vođena je u Šibeniku, ali je rješenjem Vrhovnog suda od rujna 2010. određeno da se postupak premjesti u Split, jedno od ukupno četiri sudska sjedišta na kojima se prema Zakonu o kaznenom postupku procesuiraju ratni zločini.

Vasiljković je uhićen u Perthu 2006. i od tada se nalazi u ekstradicijskom zatvoru, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen. Australska vlada tek je u studenome 2012. donijela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen 2005.