Žestok govor Milanovića na Croatia forumu

Vijesti 09. srp 201519:22 > 19:23
N1

Razvojna politika kao jedan od ključnih instrumenata međunarodnih odnosa u današnje doba krize koje okružuju istok i jug Europske Unije tema je desetog Croatia forumu u Dubrovniku, u kojem se okupilo više od 20 ministara iz regije, Unije i šireg europskog susjedstva.

Ovu je godina Europska Unija nazvala Godinom razvoja. Međunarodna razvojna suradnja, smatraju ministri, klljuč su za sustavno rješavanje kriza kojima svjedočimo. Pogotovo Hrvatska koja je nekada, u ratu bila primateljica pomoći.

Posebno žestok bio je u govoru hrvatski premijer Milanović koji je rekao da je Grčka danas veliki sigurnosni problem, te da ako se Unija prema Grčkoj nastavi ponašati kao prema pitanju imigranata – gdje se ne može dogovoriti oko prihvata ljudi kojima je pomoć najnužnija jer bježe od najgorih stradanja, boji se da će Grčka postati i sigurnosni problem Europe.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, ukrajinsku krizu i borbu protiv ISIS-a vidi kao ključne sigurnosne izazove za Europu i NATO , koji pojačava borbenu spremnost. Stabilnost jugoistoka Europe u tom kontekstu iznimno je važna.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, u zadnjem je trenutku otkazao dolazak u Dubrovnik, a hrvatska ministrica Pusić misli kako je to posljedica njegovih izjava o vojnoj paradi u Hrvatskoj povodom 20 godina Oluje.

Više u prilogu.