Evo zašto je srušena web stranica Dubrovačkih ljetnih igara

Vijesti 13. srp 201514:30 > 14:35
Facebook

X Sec Team, hakerska skupina koja je prije nekoliko dana srušila službenu internetsku stranicu Dubrovačkih ljetnih igara, u poruci preko svoje Facebook stranice objasnila je zašto su, tri dana prije službenog otvaranja Igara.

Kao što se očekivalo, ta se akcija automatski povezala s napetošću oko predstave “Elementarne čestice” Michela Houellebecqa, po procjeni policije, visokorizične zbog mogućnosti terorističkog napada s islamskim predznakom. Nakon upada na stranicu Igara, policija je dodatno podignula mjere sigurnosti i najavila temeljitu istragu koja bi, kako su naglasili, mogla dulje potrajati.

“Napadom na web-stranicu www.dubrovnik-festival.hr šaljemo poruku europskim zemljama da prestanu financirati ratove na Srednjem istoku, u Libiji, Siriji, Egiptu, Iraku. Europske države potiču i financiraju islamski terorizam kako bi ovladale naftom i drugim resursima i to nema nikakve stvarne veze s vjerskim razlozima”, kažu, međutim, u “X Sec Teamu”. “Podcrtavamo, to nema veze s vjerom, nego isključivo profitom, a za posljedicu ima razbijanje država i patnje milijuna ljudi. Prilikom upada na stranicu nismo je oštetili, nismo promijenili sadržaj osim indeksa, znači, bila je to poruka mira”, piše u poruci potpisanoj s Dr.D3mo X Sec Team.

Dodaju da su nevladina udruga posvećena borbi za slobodu Palestine i da cijelom svijetu šalju poruku kako islam ne znači terorizam i da muslimani imaju pravo na miran i siguran život jednako kao i svi drugi ljudi svijeta. Ovladali su serverom koji koriste Dubrovačke ljetne igre zahvaljujući njegovoj problematičnoj zaštiti. Zanimljivo, server koji Igre koriste, između ostalih, host je Udruzi banaka Hrvatske i zagrebačkoj Zračnoj luci Pleso. Na njihove stranice dosad nije bilo napada.

’Elementarne čestice’

Bez obzira na jasno profiliranu mirotvornu poruku, rušenje stranice Igara nije moglo biti bolje tempirano, nekoliko dana prije njihova otvaranja, što je već unaprijed obilježila navodna rizičnost predstave “Elementarne čestice” autora Michela Houellebecqa, kojega određeni krugovi doživljavaju islamofobnim, a koja će biti izvedena na tvrđavi Lovrijenac. Glumce i ekipu “Elementarnih čestica” od početka proba pa sve do zadnje predstave 24. srpnja diskretno čuva policija.

Iako nam nisu potvrdili iz “X Sec Teama”, zasigurno su upoznati s atmosferom oko “Elementarnih čestica” u Dubrovniku. O skandalu je pisao i europski tisak i vjerojatno je zbog toga poruka “X Sec Teama” išla preko stranice Igara.

Na Srednjem istoku, zahvaćenom agresijom ISIL-a, traje i pravi hakerski rat. “X Sec Team” očito je na suprotnoj strani od vrlo aktivnih hakera ISIL-a, a njihova je pozicija da Zapad financira ISIL i tako pomaže rušenju država. “X Sec Team” vjerojatno je hakersko krilo palestinskog Hamasa, piše Slobodna Dalmacija.