Dalić za N1: Zemlje eurozone više nemaju strpljenja za Grčku

Vijesti 13. srp 201518:57 > 18:58
N1

O sporazumu Grčke i eurozone u Dnevniku u 19 razgovarali smo s bivšom ministricom financija i neovisnom saborskom zastupnicom Martinom Dalić.

Juncker tvrdi da je riječ o kompromisu bez pobjednika i poraženog, no neki financijski stručnjaci kažu da je Cipras pristao gotovo na sve što je tražila Angela Merkel. Kako ocjenjujete ovaj dogovor?

”Mislim da je Juncker u pravo, to jest kompromis. Grčka je došla u stanje ponašanja koje nije normalno za bilo koju državu. Ovime je zacrtan put kako će Grčka ostati u EU”.

Posebno zanimljiv je Fond u kojem će biti grčka imovina koja će se privatizirati, vrijednost je čak 50 milijardi eura. Ovo laički djeluje kao hipoteka. Kako će to funkcionirati i tko ima zadnju riječ u odlukama?

”To jest novi pristup problemu zemlje koja je efektivno bankrotirala, ali taj fond je nastao zbog nedostatka povjerenja. To je logična posljedica kroz koju kreditori žele zaštiti što se zaštiti može”.

Paul Krugman tvrdi da mjere štednje bez oprosta dijela Grčku vode u propast, a tvrdo stajalište Njemačke naziva “ubojstvom europskog projekta”. Može li se grčko gospodarstvo oporaviti bez otpisa bar dijela duga?

”U cijelom ovom procesu, uključujući i zemlje istočne Europe, vidi se da zemlje eurozone više nemaju strpljenja za Grčku. Finska vlada se skoro raspala. Treba reći kako su Nijemci uložili puno truda da Grčka ostane u Eurozoni”, zaključuje Dalić.

Podsjetimo, čelnici eurozone cijelu su noć raspravljali o Grčkoj na izvanrednom summitu tražeći da Atena provede ključne reforme ovoga tjedna kako bi povratila povjerenje prije otvaranja pregovora o njezinom financijskom spašavanju. Na kraju maratonskog summita u Bruxellesu postignut je jednoglasan dogovor o Grčkoj, potvrdio je u ponedjeljak ujutro na Twitteru predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk dodajući da je sada sve spremno za novi program financijske pomoći iz Europskog stabilizacijskog mehanizma i da će Grčka dobiti financijsku pomoću za ozbiljne reforme.