Sud poništio odluku o oduzimanju stručnog zvanja Brkiću

Vijesti 14. srp 201511:12 > 11:13
Goran Mehkek / CROPIX

Upravni sud u Zagrebu u utorak je nepravomoćno ukinuo rješenje Visoke policijske škole koja je zbog plagiranja poništila diplomski rad glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića.

Sutkinja Tamara Bogdanović ranije je rješenje poništila zbog proceduralne pogreške, jer je odluku u ime Visoke policijske škole donio dekan, a ne stručno vijeće koje je to trebalo učiniti po poslovniku.

Brkić nije došao na objavu presude, a njegov odvjetnik Ivo Farčić kazao je da je zadovoljan presudom.

Odluka Visoke policijske škole o poništenju Brkićeva diplomskog rada pod naslovom “Organizacijske razine MUP-a RH” objavljena je u Narodnim novinama 27. ožujka prošle godine, a dva dana kasnije predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko potvrdio je da mu je Brkić ponudio ostavku. No, Karamarko je tada kazao da će vodstvo HDZ-a pričekati odluku Upravnog suda, na tužbu koju je Brkić podnio vezano za poništavanje njegova diplomskog rada kao plagijata.

“Istina je da ju je ponudio (ostavku), no s odlukom o njenom odbijanju ili prihvaćanju odlučio sam pričekati do odluke Upravnog suda. Za to postoje brojni razlozi, brojne su čudne okolnosti u toj priči. Ali, nikada ne komentiram postupke koji su u tijeku pa tako neću ni ovaj upravni postupak za koji se nadam da će biti brzo riješen”, izjavio je Karamarko novinarima uoči obilježavanja 24. obljetnice utemeljenja HDZ-a u Solinu.

Brkić je, pak, dan ranije u Osijeku kazao da ako na bilo koji način bude smetao HDZ-u na njegovom putu povratka na vlast, sigurno neće biti smetnja te da će se u dogovoru s vodstvom stranke maknuti. Kazao je i da će poštivati odluku Upravnog suda, iako je ranije tvrdio da je situacija s poništavanjem njegove diplome kao plagijata zapravo politički obračun – ne s njim, nego s HDZ-om.

Vezano za nalaz povjerenstva Visoke policijske škole Brkić je naglasio kako je diplomirao na osnovu materijala koje je dobio od mentora, a na temelju kojih je i pripremio diplomski rad i obranio ga.

Osim diplome Milijana Brkića prošlog je ožujka poništeno još deset diploma Visoke policijske škole.