Gradu Splitu prijeti bankrot

Vijesti 15. srp 201522:10 > 16. srp 2015 10:37
Zvonimir Barisin / CROPIX

Ostvarila su se predviđanja splitskog gradonačelnika Ive Baldasara, ali i nekih gradskih vijećnika, i to ne baš pozitivna: u srijedu pred kraj radnog vremena gradske uprave, stigla je tužba na 53 i nešto sitno milijuna eura!

Banovinu odgovornim za taj iznos drže banke koje su davale kredite za izgradnju Spaladium Arene, solidarno s TPN Sportskim gradom – stigla je i njima tužba, potvrdio je Perica Mitrović, stečajni upravitelj tvrtke.

Potvrdili su to i iz grada, međutim ne Baldasar već šefica za odnose s javnošću Ana Đeldum. “Gradonačelnik će novost sutra kazati vijećnicima, nije želio ništa prije komentirati medijima.” ­ kratko je kazala Novom listu Đeldum, a vijećnicima vjerojatno ova, zapravo šokantna vijest, vjerojatno neće doći kao posebno iznenađenje.

Prije točno godinu dana su naime, u istom sazivu, odlučivalo što i kako sa tvrtkom TPN Sportski grad (danas, dakle u stečaju), odnosno bilo je pitanje da li prihvatiti plan predstečajne nagodbe te tvrtke. TPN Sportski grad je osnovao konzorcij izvođača Spaladium Arene, građevinske tvrtke Konstruktor Inženjering, Dalekovod i IGH, koje su u međuvremenu i same upale u teške financijske dubioze. A izgradnju su financirale banke, dok su redovito servisiranje obaveza preuzeli Grad Split i Vlada RH, po pola.