Turudić: Milanovićevi ministri vrše pritisak na pravosuđe

Vijesti 18. srp 201518:27 > 18:33
N1

''Trojica ministara svojim izjavama i komentarima postupka vrše pritisak na pravosudnu vlast. Riječ je o članovima Vlade Zorana Milanovića koji obnašaju najvažnije funkcije, iz čega proizlazi da oni zapravo izražavaju stav Vlade, a ne samo svoj osobni'', rekao je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić.

”Ako ministar financija najavljuje istrage, onda se to ne može shvatiti drugačije nego kao pritisak na suce. Da su nositelji izvršne vlasti takve izjave davali 2011. godine, Hrvatska nikada ne bi zatvorila Poglavlje 23 i ušla u Europsku uniju”, kaže Turudić.

Na primjedbu kako je ministar Lalovac tvrdio da je pogrešno interpretiran odgovara da je slušao što govori, da je Lalovčeva poruka jasna, a interpretacija nije ključna u cijeloj situaciji.

”Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić dnevno komentira postupanje u jednom sudskom postupku.

Njemu bi bilo dobro kada bi pročitao odluku Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Peša i da vidi kako se takvo komentiranje smatra izravnim pritiskom na sudstvo”, kaže predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, piše Jutarnji list.