Zbog vrućina se ruše i mladi: Stanje uopće nije bezazleno

Vijesti 20. srp 201511:27 > 11:31
Vlado Kos / CROPIX

Toplinski val i neugodne vrućine koje se opasno približavaju na +40 Celzijevih stupnjeva obilježile su protekli vikend u Osijeku, a kako najavljuju meteorolozi, popustiti neće ni ovaj tjedan. Održava se to, dakako, i na zdravlje Osječana.

Potvrdila je to dr. Hanah Yahia, zamjenica ravnateljice Hitne medicinske pomoći:
“Bilo je mnogo poziva za vikend. Od 350 poziva koje smo primili, više od 200 je bilo povezano s neugodnim vrućinama. Javljaju nam se kronični, plućni, srčani bolesnici, pacijenti kojima varira tlak, uglavnom starije osobe, ali i mlađi. Mladi se ne čuvaju, misle da im visoka temperatura ne smeta, izlaze van po najvećoj vrućini, bez pokrivala za glavu i jednostavno se ruše na ulici. Tako smo imali mnogo kolapsa i predkolapsnih stanja, s glavoboljama, poremećajem ravnoteže, povraćanjem, ali i jedan slučaj toplinskog udara, što uopće nije bezazleno”.
Liječnici savjetuju građanima da rashlade tijelo i piju mnogo tekućine. Najbolje je izabrati negaziranu običnu ili mineralnu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Preporučljivo je ne piti jako rashlađene napitke ili samo za osvježenje u ustima rastopiti kockicu, dvije leda. Dehidracija od vrućina može se izbjeći uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada. Ne treba čekati osjećaj žeđi da bi se povećao unos tekućine, a pogotovo starije osobe koje imaju slabiji osjećaj žeđi.
Također, dobro je tuširati se ili kupati u mlakoj vodi. Pomoći će i ako se zamotamo u mlake mokre ručnike ili se rashladimo mokrom spužvom ili kupkom za noge. Djeci treba mokre ručnike stavljati na noge i ruke, piše Glas Slavonije.