Na plaži ispod Dječje bolnice Kantrida nađeni deseci igala

Vijesti 03. kol 201510:31 > 10:36
Morguefile

Opasan infektivni otpad, a riječ je o nekoliko desetaka iskorištenih medicinskih igala, od kojih su neke duge i blizu desetak centimetara, a u brojnima se vide tragovi krvi, nađene su na plaži ispod Dječje bolnice Kantrida.

Našao ih je Riječanin Ivan-Goran Kovačević, inače nezaposleni medicinski tehničar, koji se godinama sa svojom obitelji i prijateljima kupa na ovoj riječkoj plaži.

”Riječ je o plaži na kojoj se godinama kupam sa svojom obitelji, tu je i inače dosta obitelji s djecom. U petak smo, nakon što je u četvrtak bilo kišno vrijeme, ponovno došli na plažu i slučajno sam ugledao dvije žute kantice za infektivni otpad, od kojih je jedna bila otvorena, a njezin čep odbačen pedesetak metara dalje, a druga je bila zatvorena.

Kako sam, zbog struke kojom se bavim, znao o kakvim je kutijama riječ, brzo sam krenuo razgledavati po plaži i ugledao nekoliko igala, među kojima i onih dugih po nekoliko centimetara, od lumbalne punkcije, a na nekima su se vidjeli tragovi krvi. Brzo sam alarmirao kupače i pitao ih vide li po čemu hodaju. Krenuo sam u sakupljanje i sakupio nekih dvadeset do trideset igala, ali, kako je dan ranije bila kiša, dio tih igala sigurno je odnijelo more, a dio je završio pod kamenjem.

Na toj je plaži, ponavljam, dosta djece, koja se svakodnevno igraju, kopaju po kamenju i samo je trenutak nedostajao da se netko od njih ne ubode. Takva opasnost, nažalost, i nadalje prijeti, jer ja nisam uspio sakupiti sve igle, tko zna koliko ih je još čak i u plićaku, gdje boravi najviše djece”, kaže Kovačević, koji dodaje kako je ova plaža i inače prije bila poznata po problemu sa smećem, piše Novi list.