Vesna Pusić: U otmicu su bile umiješane dvije organizacije

Vijesti 13. kol 201511:44 > 11:47
N1

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić sazvala je u četvrtak u 14 sati u Rijeci izvanrednu konferenciju za novinare. Na konferenciji se ministrica osvrnula na nove informacije o otmici i navodnom ubojstvu Tomislava Salopeka.

“Tomislav Salopek je građevinski tehničar koji radi u Egiptu, otet je 20. srpnja. Osam dana nakon toga za njega je tražen novac. Nije bilo kontakata od otmičara do 5. kolovoza, kada je objavljena snimka. Kada više nije tražen novac, traženo je, to je bio loš znak, oslobađanje muslimanskih žena iz egipatskih zatvora. 99 posto žena u zatvorima su muslimanke. Nije bilo specificirano koje se konkretne osobe traže te je zaključeno da nema specifičnog zahtjeva i da se radi o dvije organizacije. Jednoj koja ga je otela, a drugoj koja se predstavila kao IS.

U roku od sat, dva, nakon objave snimke bili smo u kontaktu s egipatskim vlastima. U roku od 24 sata od objave bili smo u Kairu sa suprugom i sestrom Tomislava Salopeka. Posebno suosjećamo s obitelji koja je pod ovim nezamislivo teški okolnostima hrabra i ozlbiljna i bori se za spas Tomislava Salopeka. U tome daje primjer svima nama.

Veliku pomoć u cijeloj situaciji dale su nam egipatske vlasti, koje su od početka aktivno uključene. Oni istim intenzitetom rade i dalje, kao i naše službe. Veliku pomoć dala je i Fracuska, predsjednik Hollande je i javno govorio o važnosti pronalaženja Salopeka. Surađujemo sa svim većim zemljama EU-a i svijeta.

Islamska zajednica se također uključila u pokušaje i napore oko spašavanja Salopeka, muftija Hasanović se obratio i egipatskom muftiji. Mislim da je važno naglasiti da Islamska država, teroristička organizacija, nema domovinu i nema religiju, nego se koristi terorom da bi postigla svoje ciljeve.

Prvi put se dogodilo da je ovako nešto učinjeno u gradu Kairu. To pokazuje da međunarodna koalicija za borbu protiv IS-a je danas važnija nego ikada. Ona uključuje više od 63 država. Ova vrsta terorizma je globalna opasnost i nikoga ne zaobilazi. Jedna od zemalja koja nije članica koalicije, a trpi najgore napade, je Nigerija. Samo je pokušaj manipulacije da se označe pojedine države i pokuša reći – ako se ne borite protiv terorizma, nećete biti žrtvama terorizma. Svi mogu biti na meti terorizma. Hrvatska se ne sakriva ispod stola, nadajući se da će ubijati nekog drugog, a ne nas. Što se više skrivali, to ste ugroženiji.

Ovo je trenutak da se cijel Hrvatska okupi u jednom odlučnom suprotstavljanju zlu i zločinu terorizma, da se okupi u podršci obitelji Salopek, naročito hrabrim suprizi i sestri. U ovom trenutku još uvijek nemamo definitivno potvrdu da je osoba na fotografiji zaista Tomislav Salopek, ali što se tiče intenziteta aktivnosti svih službi, on ne popušta niti malo.

Do sada sve žrtve bile iz velikih država, ne možemo potvrditi da je osoba koja je jučer pokazana zaista Tomislav Salopek”, kazala je ministrica Pusić. Dodala je da egipatske vlasti nisu htjele pregovarati s IS-om, jer je zahtjev bio potpuno nespecifičan te da nije uopće bilo moguće s njima pregovarati. “To je bilo jedno prilično neugodno upozorenje”.

“Nije sigurno hoćemo li ikada uspjeti utvrditi što se dogodilo i je li ubijen Tomislav Salopek”, kaže ministrica.