Vlada predlaže Vesnu Pusić za glavnu tajnicu UN-a

Vijesti 03. ruj 201510:25 > 11:24
Vesna Pusić

Hrvatska vlada na zatvorenom dijelu sjednice donijela je odluku da će potpredsjednicu Vlade Vesnu Pusić kandidirati za glavnu tajnicu UN-a.

Pusić je kazala da će do prosinca UN obaviti razgovora sa svim kandidatima. “Odluku će donijeti u ovo doba sljedeće godine”.

Pusić zasad nema službenu podršku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović iako su o toj temi već razgovarale. “Očekujem potporu Kolinde Grabar Kitarović, temeljem naših razgovora na tu temu”, kazala je Pusić.

“Hrvatska u procesu kandidature ima priliku pokazati se u dobrom svjetlu i dobiti veću vidljivost”, smatra potpredsjednica Vlade.

Mjesecima se nagađa da će se Pusić kandidirati za glavnu tajnicu UN-a. Na tu temu najavljena je i njena konferencija za medije nakon sjednice Vlade.

Inače, na otvorenom dijelu sjednice najavljene su izmjene i dopune zakona o tržištima toplinske i električne energije. Na temelju nove uredbe bi kućanstva ubuduće na cijenu električne energije trebala plaćati solidarnu naknadu od tri lipe po kilovatsatu, čime bi se financirala energija za kućanstva iz kategorije ugroženih kupaca.

Tu je i nacrt konačnog prijedloga Obiteljskog zakona te Nacrt prijedloga o poticanju ulaganja s nacrtom konačnog prijedloga.