MOST: Dalmacija treba pokazati da je utvrda nezavisnih!

Vijesti 08. ruj 201512:07 > 12:10
N1

U ponedjeljak je u splitskom Klubu mladih predstavljena platforma Mosta nezavisnih lista i potvrđen izlazak na izbore u X. izbornoj jedinici. Druženje je otvorio Nikola Grmoja, Mostov koordinator za medije, rekavši nekoliko riječi o sada već svima poznatim gradonačelnicima Ivanu Kovačiću i Boži Petrovu.

“Ovi su izbori prilika da se Dalmacija pokaže kao utvrda nezavisnih i da nezavisni val koji je krenuo s juga a koji se sada proširio na cijelu Hrvatsku pomete ocvale i korumpirane političare” – istaknuo je Grmoja, medijski koordinator.

Omiški gradonačelnik Ivan Kovačić istaknuo je da je X. izborna jedinica zahvaljujući nezavisnima pokazala da političko djelovanje može biti drugačije od onoga na kakvoga smo naviknuli . Istaknuo je da su i on i Petrov „slučajni“ gradonačelnici koji su se na svojim funkcijama našli iz potpuno drugih razloga nego većina izabranih gradonačelnika i načelnika u Hrvatskoj.

Nema naredbi iz centrale

Ono što Kovačića najviše zadovoljava kao aktera nezavisne liste jest činjenica da u tim strukturama ne postoji vertikalan odnos među članovima, već jedino horizontalan ustroj u kojemu svi imaju jednako pravo odlučivanja. U tom kontekstu je istaknuo kako je nezavisni političar slobodniji i kod primjera ulaganja u gospodarstvo jer nije prisiljen slušati naredbe iz „centrale“ na koji način to obaviti, s kojim izvođačima i sl. Kovačić je jasno rekao da u Mostu nisu ideološki opterećni i da nikakve koalicije s HDZ-om i SDP-om ne dolaze u obzir.

Metkovski gradonačelnik Božo Petrov je govorio o tome da se lokalna problematika ne može u potpunosti riješiti ako u to nije uključena državna razina.

“Postoje razne poteškoće s kojima se susrećemo u lokalnoj samoupravi, a država nam svojim odnosom prema tim najnižim razinama vlasti baš i ne pomaže. Iz toga razloga smo se odlučili za izlazak na parlamentarne izbore jer vjerujemo da ćemo tako pomoći manjim sredinama koje su zapostavljene ili zbog loših zakona, ili zbog nemara države” – istaknuo je Petrov.

“Sada je vrijeme da se aktivirate. Dizanjem nezavisnih na parlamentarnu razinu zasigurno proizvesti drugačiju političku scenu već na sljedećim lokalnim izborima. Vi ste oni koji o tome odlučuju i tako kreirate razvoj događaja u Hrvatskoj, no budite sigurni da oni koji godinama vladaju čine sve da nas sabotiraju u pokušaju da ostvarimo uspjeh na predstojećim izborima” – zaključak je druženja u Splitu.