Izbjeglice pristižu u Hrvatsku, očekuje se dolazak novih

Vijesti 14. ruj 201519:48 > 19:58
N1

Prve izbjeglice pristižu u Hrvatsku. Male su to grupe i pojedinci, no nakon što je Mađarska najavila uhićenja na svojoj granici, sve je izglednije da će izbjeglički val krenuti prema Hrvatskoj. Jesmo li spremni?

U Zagrebu je četiri dana. 34-godišnji Sirijac Fahde Hayte iz svoje zemlje krenuo je prema Turskoj, pa u Grčku, preko Makedonije i Srbije stigao po azil u Hrvatsku.

“U Mađarskoj nije dobro. Rasizam vlada. Mađari ne vole Sirijce”, kazao je Hayte.

I nije jedini. U subotu je u Ilok stigla grupa Sirijaca koja će rasplet oko svog zahtjeva za azil također čekati u hotelu Porin. Iako su procjene u početku govorile drukčije, za očekivati je da bi moglo biti sve više onih koji bi se mogli zaputiti prema Hrvatskoj jer Njemačka je privremeno suspendirala Schengen odnosno uvela kontrole na granice, a Mađarska će sutra završiti svoj zid i najavljuje uhićenja.

”Moram reći da je realno za očekivati kako će ti ljudi početi prolaziti kroz Hrvatsku, a pitanje je jesmo li na to spremni”, kazala je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Policija nema obavještajnih podataka da bi se rute izbjegličkog vala mogle okrenuti prema Hrvatskoj, ali na okruglom stolu u Saboru poručili su da plan postoji.

Cijelu priču pogledajte u prilogu reporterke N1 Vanje Kranic.