Voća za N1: Zmajlović me svim silama želi diskreditirati

Vijesti 15. ruj 201510:11 > 10:18
N1

Je li državna revizija demantirala tvrdnje ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajovića da je preseljenje u Zagreb Tower bila opravdana odluka? O stanju i posljedicama preseljenja za Novi dan je govorio Neven Voća, bivši ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša.

Preseljenje Fonda za zaštitu okoliša i ministarstva u prostore Zagreb Tower-a, atraktivne, nove poslovne zgrade bila je razlogom Vase smjene i ostavke. Kako komentirate nalaz državne revizije u toj aferi?

“Nalaz revizije je za mene moralna satisfakcija osobna. Laknulo mi je što sam vidio da institucije napokon rade posao i da se pokazalo da sam bio u pravu kada sam govorio da preseljenje u Zagreb Tower bilo preskupo i nepotrebno.

Ja sam odrađivao svoj dio posla koji mi je ministar nalagao vezano uz preseljenje, ali sam cijelo vrijeme upozoravao na tu činjenicu, da je preskupo. Floskule da sam ja zbog politički montiranog procesa to uradio je zaista bespotrebno”

Godišnji najam od 710 tisuća eura, zajedno sa troškovima održavanje prelaze milijun eura? Zašto bi netko donio takvu odluku?

“Jedini koji su se imali razloga preseliti su bili Državni zavod za zaštitu prirode, koji je bio u stanu koji je bio oduzet jednoj obitelji, i uvjeti u kojima su oni radili su bili grozni. Ostale institucije su mogli naći bolje uvjete.

Agencija je imala problem s poslovanjem na dvije lokacije i kada nam je predloženo objedinjavanje prostora, ja sam to objeručke prihvatio. Bio sam naivan i mislio sam da će se raditi o nečemu što će za nas biti jeftinije i bolje. Od početka sam davao do znanja da nisam zadovoljan ovim rješenjem”

Postoji i odredba o raskidu ugovora?

“Na žalost, ako dođe do smjene vlasti, neće to moći izvesti samo tako – odredbe ugovora su vrlo striktne i on će se morati odraditi do kraja. Neće se raskidanje isplatiti

Špekulacije o motivima preseljenja su različite. Nadam se da će institucije istražiti cijeli slučaj i provjeriti ima li tu nekih osobnih koristi za minista ili njegove pomoćnike”

Što kada izvješće revizije postane službeni dokument poslije očitovanja Ministarstva?

“Podsjetio bih na slučaj bivše ministrice kulture – posljedice u najmanju ruku trebaju biti ostavka ministra i direktora fonda. Po nalazu revizije DORH će morati postupati. Nakon svakog mog ovakvog istupa u javnosti ministar šalje inspekciju u Agenciju i sada je, pet mjeseci nakon moje ostavke, financijska inspekcija u Agenciji kako bi pronašli neku moju pogrešku, čisto da mene ministar može diskreditirati u javnosti”