Milanović i Vučić verbalnom paljbom dodatno zaoštrili odnose

Vijesti 24. ruj 201522:28 > 22:30
Pixsell/Tanjug

Premijer Zoran Milanović poručio je u četvrtak Srbiji kako treba smanjiti broj izbjeglica koje propušta prema Hrvatskoj ako želi da Hrvatska ukine blokadu granice i prozvao je srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da po tom pitanju ništa nije učinio.

Srbija u dogovoru s Budimpeštom organizirano šalje izbjeglice samo na granicu s Hrvatskom, koja ih ne može primati u tolikom broju i zato je uvedena blokada granice, rekao je u četvrtak premijer Zoran Milanović prije sjednice vlade.

Srbija pušta da izbjeglice neorganizirano tumaraju zemljom, ali samo dok se ne okupe na sjeveru, a onda ih organizirano šalje samo na hrvatsku granicu, rekao je Milanović.

“To se radi u organizaciji srpske kancelarije za izbjeglice”, naglasio je. “Zašto to rade? Zato jer imaju dogovor s Budimpeštom”, rekao je premijer.

U samo jednom danu na hrvatsku je stranu upućeno 9000 ljudi, što je previše da bi ih Hrvatska mogla organizirano primati kao što je radila dosad. “To tako ne može”, naglasio je Milanović. “Ili neka u Srbiji osnuju kampove za izbjeglice, kao što smo ih osnovali mi, ili neka ih dio šalju na Horgoš”.

“Mali potez srbijanske strane stoji između sadašnjeg stanja i potpune normalizacije, a ja neću dopustiti da se od nas rade bedaci i da se svi (migranti) šalju prema Hrvatskoj. To se, ako se želi i ako se kontrolira svoja država, može spriječiti danas”, rekao je premijer Milanović poručivši da je prisegnuo hrvatskome Ustavu te da kao premijer štiti hrvatske nacionalne interese i sigurnost države.

Hrvatska može primiti dnevno četiri do pet tisuća migranata, iznad toga ne dam, poručuje Milanović. “I gospodin Vučić samo to treba napraviti. A ako ima neki poslovni aranžman s nekim izvan Srbije neka kaže. Ja nemam, ja radim za hrvatsku državu”, naglašava Milanović.

Devet tisuća izbjeglica koje Srbija propušta je za Hrvatsku previše i ne može ih organizirano prihvatiti “kako ne bi tumarali po Hrvatskoj i spavali po grobljima, kao što se to događa u Srbiji”, dodaje.

“Mislim da je savršeno jasno – ne mogu dopustiti da ono što Srbija može kontrolirati potpuno izmakne kontroli i da se u Hrvatsku prebaci prevelik broj izbjeglica”, u više je navrata poručio premijer.

To što tražim, dodaje, nije ponižavajuće za Srbiju i nije nikakav ultimatum.

Hrvatska blokada nije diskriminacijska

“Blokada granice koju smo mi uveli kao reakciju na dogovor Budimpešte i Beograda nije bila diskriminacijska, nije bila protiv srbijanskih kamiona već protiv svih kamiona”, kazao je uz ostalo hrvatski premijer dodavši kako je, pak, srbijanska blokada uvedena u ponoć, usmjerena jedno protiv hrvatskih kamiona i hrvatske robe.

Milanović pritom podsjeća da je najavio da će Hrvatska otvoriti granicu prema Srbiji ako susjedna država počne surađivati po pitanju distribucije migranata, ali umjesto toga Srbija je uvela zabranu prometa hrvatske robe i to mimo dogovora s Europskom unijom što mu je, naveo je, potvrdila europska povjerenica za vanjsku poltiku Federica Mogherini.

Srbijanska blokada, kazao je Milanović, štetit će srbijanskom, a ne hrvatskom gospodarstvu, a srbijanski premijer Aleksandar Vučić nije učinio ništa da se uspostavi red u prihvatu migranata već je donio mjere koje su protiv interesa Srbije.

“Ovo što se događa je na štetu Srbije…, pile granu na kojoj sjede. Ova prijetnja hrvatskim poduzećima u Srbiji – pa to su srbijanska poduzeća”, poručio je, objasnivši kako hrvatske tvrtke u Srbiji zapošljavaju srbijanske radnike i menadžere i plaćaju srbijanske poreze.

Destruktivne ideje HDZ-a

Odgovorio je i “onima u Hrvatskoj koji bi htjeli da popustim ovakvoj vrsti pritiska, da pustim nekontrolirano ljude u Hrvatsku, i to isti oni koji su još jučer tražili da se tenkovi stave na granicu”.

Hrvatski interes nije nekontrolirani ulazak migranata u Hrvatsku, a to moraju shvatiti oni koji kritiziraju u Hrvatskoj, i cijelo vrijeme rade za Beograd i Budimpeštu radi izbora, poručio je.

“Imamo opoziciju i HDZ koji poziva na kontrolu granica, pa onda na bedem ljubavi i na ‘lanca probijanaca’ na hrvatskoj granici – profesionalne vojnike bi hebranzi i slični poslali na granicu da naprave kordone kao u osnovnoj školi. (…) Bombardiraju nas cijelim nizom ludih, destruktivnih ideja, iz dana u dan mijenjaju stajališta – zatvori granicu, otvori granicu, zeznut ćeš, nećeš zeznuti. Jasno je koji su motivi – motiv je nered i tu su se jako dobro sparili s kolegama u Budimpešti i Beogradu”, rekao je Milanović.

Odbacio je i ocjene da se zbog migrantske krize ne bi smio raspustiti Sabor. “Hrvatska funkcionira jako dobro, ovo nije rat. Da, treba raspustiti Sabor i treba ići na izbore. Apsolutno, pa to je HDZ tražio najviše”.

Poručio je i da Hrvatska neće biti dio “igre Mađarske koja gradi zid jer smatra da će ga u protivnom napraviti Austrija”.

“Pitajte Austrijance što misle o tome. To nije istina. A Hrvatska neće biti dio te igre, Hrvatska je zapad”, zaključio je.

Vučić: Na ludilo ne možete reagirati nikako

Srbija neće odgovarati na nove mjere hrvatske vlade, izjavio je u četvrtak srbijanski premijer Aleksandar Vučić uoči današnje izvanredne sjednice vlade.

Vučić je za B92 rekao da se na gospodarske mjere može odgovoriti gospodarskim mjerama, ali da, kako je rekao, “na ludilo ne možete reagirati nikako”.

Gostujući na TV B92 u povodu krize na granici Srbije i Hrvatske, Vučić je naglasio da Srbija ne želi odgovarati na odluku Hrvatske da onemogući ulaz srbijanskim vozilima i putnicima sa srbijanskom putovnicom.

“Srbija na sumanute mjere neće odgovarati. Mislili smo da je davno prošlo vrijeme kada se ulazilo u autobus i govorili ‘ti, ti i ti, ne možeš dalje'”, rekao je Vučić.

On je istaknuo da je Srbija poslije četiri dana bila prinuđena odgovoriti gospodarskim mjerama na hrvatsku blokadu i da to “svi u svijetu razumiju”.

Vučić je naglasio kako neće dopustiti da se Srbija i Hrvatska “stavljaju u isti koš”, i istaknuo je kako to ne rade ni visoki europski dužnosnici poput visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini ili povjerenika za proširenje Johanesa Hahna.

“Dužnosnici EU su nedvojbeno rekli, i to pred predstavnicima Hrvatske, da Srbija u ovome nema krivice, da je krivica na hrvatskoj strani”, ustvrdio je Vučić, koji je, kako kaže, ranije danas razgovarao s europskim parlamentarcima.

Kako prenosi B92, Vučić je rekao kako nije dobar način da se razgovara “o orlovima i muhama i šaranju”, aludirajući na izjave hrvatskog premijera Zorana Milanovića, poručivši da “Srbija neće u tome sudjelovati”.

Vučić je izjavio da nije bilo kontakta s premijerom Milanovićem te da je “bio šokiran” kada je čuo da su hrvatske granične vlasti zaustavile autobus s putnicima iz Srbije i nisu im dopustili ulazak u Hrvatsku.

“Nije mi bilo teško pozvati ga kada su krenuli s mjerama, ali sada moram vidjeti postoji li smisao”, rekao je Vučić i poručio da su građani Hrvatske uvijek dobrodošli u Srbiju i da neće biti zaustavljanja putničkog prometa.

“Građani Srbije takođe mogu biti mirni i trebaju znaju da mi ni na koji način nismo ništa izazvali”, rekao je Vučić, naglasivši kako očekuje da će uslijediti “nove odlučne i jasne reakcije EU” i da će problem biti riješen.

“Šteta je ozbiljna i velika. Mi problema u prodavaonicama nećemo imati, a nadam se da će sve kratko trajati. Ako potraje, bit će zamjena za hrvatske proizvode, bit će proizvoda i iz Srbije i iz drugih zemalja”, rekao je Vučić, izrazivši nadu da će “uskoro kraj kampanje u Hrvatskoj”, prenosi B92.