Otvorena granica između Hrvatske i Srbije

Vijesti 25. ruj 201516:51 > 16:52
Tanjug/Tanja Valić

Granični prijelazi Bajakovo i Tovarnik otvoreni su za sav promet, bez ikakvih ograničenja, objavio je MUP.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić potvrdio je da je u 17 sati izvršena deblokada granica. “U 17 sati izvršena je deblokada granice. Svi automobili bez obzira na registracije mogu ući u RH, kao i kamioni”, kazao je Ostojić.

Kamioni iz Hrvatske još ne ulaze u Srbiju jer su još na stanju kontramjere Vlade Srbije kojima je njima zabranjen ulaz u Srbiju. Kako javlja reporterka N1, mjere je donijela Vlada Srbije i samo ih ona može ukinuti.

U međuvremenu, prvih 300 izbjeglica pušteno je na srpsko-mađarskoj granici Horgoš. Prelazak prvih izbjeglica potvrdio je i ministar Ostojić.

Srpski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da je deblokada granica velika pobjeda za sve građane Srbije. “Naša granica je sad potpuno deblokirana i smatram da je ovo velika pobjeda za sve građane Srbije. Mi smo se ponašali ozbiljno i odgovorno, a pokazalo se da je Hrvatska prekršila i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i druge sporazume”, rekao je Stefanović.

Vlada Srbije bi na večerašnjoj sjednici trebala ukinuti kontramjere koje su poduzete prema Hrvatskoj nakon što je ta država blokirala granice prema Srbiji.

Vladin Ured za suradnju s medijima priopćio je da će sjednica vlade u 21.00 sat biti otvorena za medije.

Europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn izjavio je u Beogradu danas da ga jako brine situacija na srpsko-hrvatskoj granici i pozvao da hrvatska vlada povuče odluku o blokadi, ocijenivši da je to interes zapadnog Balkana u cjelini.

Podsjećamo, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović ponovio je ranije danas da Hrvatska nije uvela diskriminacijske mjere prema Srbiji, već je bila uvela mjere prema svim, pa i prema hrvatskim kamionima.

Milanović je dodao da je država, koja nije članica Europske unije, a i ne funkcionira kao država nego kao teritorij kroz koji ljudi prolaze bez ikakvog nadzora, prva uvela diskriminacijske mjere protiv hrvatskih kamiona i hrvatske robe. „Naša mjera na granici možda je bila tvrda, ali ona je bila u obrani nacionalnih interesa i kontrole tijeka migranata koji kroz Srbiju prolaze bez ikakve kontrole“, kazao je premijer Milanović. Naglasio je da će nacionalni interesi uvijek biti ispred profita bilo koje kompanije.

„Nakon što je Srbija uvela diskriminacijsku mjeru protiv članice Europske unije, Republike Hrvatske, tako da je zabranila prolaz kamionima s hrvatskim registracijskim oznakama, i svoj hrvatskoj robi neovisno o tome u kojim kamionima se vozi, mi smo morali reagirati još jednom mjerom“, rekao je predsjednik Vlade ističući da mu je, prije svega, pred očima interes i sigurnost hrvatskih građana.

„Udruge i nekakvi sitni privatni interesi, koji se ponašaju kao da ne žive u Hrvatskoj i kao da je najvažnije njihovih 10 ili 50 tisuća eura, koje su izgubili danas, ali će ih nadoknaditi već sutra, se ne ponašaju kao lojalni građani ove zemlje. To je nepošteno jer i o tome vodimo računa cijelo vrijeme“, rekao je premijer Milanović.