Milanović: Srbija nema boljeg prijatelja od mene

Vijesti 25. ruj 201519:39 > 19:45
Robert Anic/PIXSELL

Premijer Zoran Milanović komentirao je za RTS deblokadu granice sa Srbijom.

“Na početku se želim predstaviti srpskim građanima. Ja sam Zoran Milanović, predsjednik hrvatske vlade. Ja sam se politički zalagao da zaštitim ćirilično pismo u Vukovaru. Moj ministar Ostojić je pomagao Srbima nakon Oluje, samo da ljudi u Srbiji znaju. Odluka je unilateralna. Mogu je donijeti opet. Srbija mora funkcionirati kao država. Te ljude bi ttrebalo organizirano voditi prema sjeveru. Ja sam gospodinu Vučiću ponudio da pomognem u prijevozu izbjeglica. Tko i s kojim motivima odbija takvu finu ponudu?

Vi morate dokazati da se ponašate kao organizirana država, a ne zemlja trećeg svijeta. Kad sam ja to rekao da su Srbi barbari? Moji preci su kao partizani branili Srbe. Kad sam ja to rekao? To je problem, vi ste krivo citirali. Nemojte manipulirati, to je Vučićeva škola. Rekao sam da Mađari grade zid prema barbarima jer oni misle da su svi ispod barbari. To je problem u novinarstvu, ne možete citirati riječi koje ja nisam rekao. U Hrvatskoj od 10 Srba, osam Srba glasa za mene, sigurno zato jer me se boje.

Ja sam član Europskog vijeća. Tamo nitko nije bio zainteresiran za govoriti o Srbiji u ovoj situaciji. Hrvatska je učinila ono što je trebala da zaštiti svoje vitalne interese. Nakon toga Srbija uvodi mjeru koja je diskriminirajuća prema Hrvatskoj. Nakon toga, Hrvatska uvodi mjeru da se zabranjuje ulazak vozilima sa srbijanskim tablicama, u takvim vozilima je moglo biti i 50 Hrvata i ne bi mogli ući. Surađujte ljudi, ja neću biti patetičan i govoriti da Srbija nema boljeg prijatelja od mene. Ovaj intervju je za mene politički štetan u Hrvatskoj, ja štitim interese Hrvatske.

Je li vama jasno da Hrvatska može zaustaviti ulazak Srbije u EU? Je li vama jasno da ja to ne želim. Ponavljam, čovjeka sklonijeg Srbiji na vlastitu štetu, u Hrvatskoj nema. Ne možete reći jedno pa napraviti drugo. Mi smo uveli mjeru protiv svih.

Mediji u Hrvatskoj su na mojoj strani, ali riječnik u srpskim medijima me brine, da smo mi ustaše, luđaci. Srbija može puno bolje. Ne možete mi reći da Srbija ne može organizirano prevoziti ljude. Mi to radimo i ne uzimamo im novac, nemojte od toga raditi gospodarsku aktivnost. Taj zid mora pasti na granici, to je ruglo. Nemojte da vama netko drugi to napravi”, zaključio je Milanović.